Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Národné múzeum je pripravené uchádzať sa o zdroje z plánu obnovy

Na snímke Slovenské národné múzeum v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z navrhovaného plánu obnovy by kultúra mohla čerpať v rámci komponentu Zelená obnova budov.

Bratislava 9. marca (TASR) – O disponibilné zdroje v rámci plánu obnovy, určené na rekonštrukciu budov, vrátane historických objektov a pamiatok, sa chce uchádzať aj Slovenské národné múzeum (SNM). "Sme pripravení spolupodieľať sa na príprave obnov národných kultúrnych pamiatok (NKP) na Slovensku,“ potvrdil pre TASR generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Z pamiatok v správe SNM spomína napríklad sídelnú budovu na Vajanského nábreží v Bratislave. „Rekonštrukciou a stavbou nových budov by mohol vzniknúť nový moderný depozitár pre takmer tri milióny zbierkových predmetov, nová knižnica, nový archív, a podobne, pričom by sa rozšírili priestory pre návštevníkov a celú verejnosť,“ uviedol Panis. Podobný zámer sa týka aj druhej sídelnej budovy národného múzea v Martine. "Plánujeme aj rekonštrukciu iných pamiatok, ďalšie etapy obnovy Spišského hradu, ale aj rekonštrukciu kaštieľa v Betliari, Bojnického zámku, či dokončenie obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej,“ spomenul šéf SNM niektoré ďalšie plány.

Z navrhovaného plánu obnovy by kultúra mohla čerpať v rámci komponentu Zelená obnova budov. Predbežná 700-miliónová alokácia, zameraná na zvýšenie energetickej efektívnosti rodinných domov a verejných budov, je určená aj na obnovu pamiatok.

Plán obnovy je spoločnou reakciou krajín Európskej únie (EÚ) na silný pokles ekonomiky v dôsledku pandémie nového koronavírusu. SR môže z neho čerpať približne šesť miliárd eur. Návrh národného plánu obnovy predstavilo v pondelok (8. 3.) ministerstvo financií, materiál smeruje do medzirezortného pripomienkového konania.