Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Národný žrebčín v Topoľčiankach otvoril ďalšiu sezónu

Deň otvorených dverí (DOD) v Národnom žrebčíne Topoľčianky, š. p., odštartoval 1. mája 2013 novú letnú športovú, chovateľskú a turistickú sezónu. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vedenie národného žrebčína informovalo dnes aj o konaní Majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa uskutočnia v Topoľčiankach 28. augusta až 1. septembra 2013.

Topoľčianky 1. mája (TASR) – Deň otvorených dverí (DOD) v Národnom žrebčíne Topoľčianky, š. p., odštartoval dnes novú letnú športovú, chovateľskú a turistickú sezónu. Jeho program sa začal sprístupnením historickej jazdiarne a hipologickej expozície, zaujímavá ponuka prilákala do Topoľčianok viac ako 15.000 ľudí. Podľa riaditeľa Michala Horného počet záujemcov každý rok narastá, na prvom DOD pred trinástimi rokmi ich počítali skôr na desiatky či stovky.

"Je to pre nás zadosťučinenie i záväzok," povedal Horný pre TASR. Tradičnou súčasťou DOD býva verejný tréning voltížnych, parkúrových a drezúrnych koní a možnosť povoziť sa v areáli žrebčína v koči ťahanom lipicanmi či v sedle huculských kobýl. Vrcholom dňa býva každoročne popoludňajší galaprogram, v rámci ktorého sa predstavujú poprední slovenskí jazdci v parkúre, voltíži, skupinových a zrkadlových jazdách. Na dnešné predstavenie sa 1600 vstupeniek podľa Horného rýchlo vypredalo, kapacita historickej jazdiarne neumožňuje vstup väčšieho počtu divákov. Organizátori do programu zaradili aj štvorylku lipicanov, parkúrové skákanie a prvky Topoľčianskej klasickej jazdeckej školy, ktorá je najmladšou na svete.

Vedenie národného žrebčína informovalo dnes aj o konaní Majstrovstiev sveta v dvojzáprahoch, ktoré sa uskutočnia v Topoľčiankach 28. augusta až 1. septembra 2013. "V týchto mesiacoch naplno realizujeme prípravné práce, aby sme mohli dôstojne reprezentovať Slovensko," povedal Horný. Počíta sa s účasťou viac ako 200 koní.

Národný žrebčín Topoľčianky bol zriadený v roku 1921. Je jediným štátnym chovom koní na území Slovenska a súčasne jediným v Európe, ktorý má päť plemien čistokrvných koní. Sú to biele lipicany, huculské kone, slovenské a arabské teplokrvníky a plemeno Shagya-arab. Stádo tvorí 500 kusov. Časť zariadení žrebčína sa nachádza na území známeho Topoľčianskeho zámku, letného sídla prvého prezidenta Československej republiky T. G. Masaryka.