Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Natur creative festival sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/Romana Buganová

Rezbári v sobotu súťažili aj v divácky atraktívnom speed carvingu, teda rýchlostnej súťaži vo vyrezávaní sôch.

Demänovská Dolina 30. júla (TASR) - Tohtoročný druhý ročník Natur Creative Festival Jasná v Demänovskej Doline sa niesol v znamení oviec a ovčiarstva. Na túto tému vytvorili drevorezbári diela a dominovala aj programu pre deti. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Region Liptov Katarína Šarafínová.

"Ovčiarstvo sa neodmysliteľne spája s Liptovom i s Demänovskou dolinou, nedávno sa tradičné ovečky valašky vrátili aj na svahy zjazdoviek v Jasnej. Druhý ročník Natur Creative Festivalu Jasná sa preto organizátor, obec Demänovská Dolina, rozhodol venovať práve tejto téme," načrtla Šarafínová.

Téma ovčiarstva sa podľa nej stala aj zadaním pre šiestich rezbárov zo Slovenska a Česka, ktorí od 28. júla pracovali na svojich dielach. "Rezbári dali dušu takmer šiestim kubíkom dubového dreva. Všetky umelecké výtvory rezbárov, na ktorých pracovali počas festivalu, zostanú skrášľovať viacero lokalít v obci," povedal poverený starosta obce Richard Bros.

Rezbári v sobotu súťažili aj v divácky atraktívnom speed carvingu, teda rýchlostnej súťaži vo vyrezávaní sôch. Ďalších šesť drevených sôch, ktoré vytvorili v tejto disciplíne, putovali vzápätí do dražby, z ktorej si ich mohli odniesť úspešní návštevníci. "Výťažok z dražby využijeme na dobrú vec, suma 1030 eur podporí materskú škôlku v Pavčinej Lehote," dodal Bros.

Ovčiarska téma dominovala i programu pre deti. "Od rána sa tešili živým ovečkám a učili sa ich nadháňať tak, ako to robia praví liptovskí bačovia. Radosť im robilo aj zdobenie medovníkov v tvare ovečiek," priblížila Šarafínová.

V programe podľa nej nechýbali ani ukážky práce horských záchranárov či hasičskej techniky a množstvo ďalších atrakcií. Typické črty regiónu zastupovali aj ovčiarske výrobky a originálne liptovské droby v podaní šéfkuchára Ivana Rusinu.

"Ovčiarstvo na Liptove zažíva svoju renesanciu. Ovce sa vrátili na stráne druhého najvyššieho kopca Nízkych Tatier a Liptov čoraz viac hlása návrat k tradíciám. Tomu významne napomáha aj projekt Nepoznaný Liptov," uzavrela výkonná riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.