Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V okolí hradu pribudlo aj 35 menších popisných tabúľ, ktoré približujú niekdajšie využitie jednotlivých hradných objektov.

Muráň 13. decembra (TASR) – Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu sa po vyše 20 rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka sa uskutočnila v jarných a letných mesiacoch, slávnostne ho otvorili pri príležitosti decembrových osláv 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

"V rámci rekonštrukcie sa vymenili všetky tri informačné body a 14 informačných panelov. Aktualizovali sme aj obsahovú náplň jednotlivých informačných panelov tak, aby bola pre návštevníkov atraktívnejšia a poskytovala aktuálne a z nášho pohľadu najdôležitejšie informácie," priblížil riaditeľ Správy NP Muránska planina Ján Šmídt.

V okolí hradu pribudlo aj 35 menších popisných tabúľ, ktoré približujú niekdajšie využitie jednotlivých hradných objektov. Zrekonštruované boli aj obe vyhliadkové plošiny na hrade, ktoré návštevníkom poskytujú výhľady na okolie. V rámci turistickej infraštruktúry pribudla pri chate pod Muránskym hradom suchá toaleta, na nádvorí hradu lavičky a vo Veľkej lúke bolo obnovené oddychové miesto.

"Zrekonštruovali sme aj ďalšie dva informačné body v ústí Hrdzavej doliny a na Zbojskách a štyri informačné panely, ktoré sú situované v Prírodnej rezervácii Tŕstie, v Suchých doloch, pri železničnej stanici v Červenej Skale a panel, ktorý je súčasťou Náučnej lokality Piecky pri Muráni," uviedol Šmídt. Ako dodal, súčasťou projektu bolo tiež vypracovanie informačných materiálov pre návštevníkov NP. Turistom budú k dispozícii v informačných centrách NP aj v niektorých ubytovacích zariadeniach.

Náučný chodník Muránsky hrad je najstarším náučným chodníkom v NP Muránska planina a patrí k jeho najnavštevovanejším lokalitám. Vyše šesť kilometrov dlhá trasa sa začína v obci Muráň a prechádza cez Muránsky hrad až k lokalite Veľká lúka.