Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Návštevníci Múzea Ľ. Štúra v Modre môžu navštíviť jeho Pamätnú izbu

Pomník Ľudovíta Štúra, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Múzeum sa podľa jej slov venuje aj dejinám Modry a priľahlého regiónu s dôrazom na keramické tradície.

Bratislava 5. mája (TASR) - Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Ľudovíta Štúra v Modre môžu navštíviť jeho Pamätnú izbu. Ide o autentické miesto, kde po osudnom zranení strávil posledné tri týždne života a napokon zomrel. Otvorená bola pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Pre TASR to priblížila riaditeľka múzea Viera Jančovičová.

"Expozícia je venovaná osobnosti Ľudovíta Štúra, jeho životu a trvalému prínosu pre slovenskú spoločnosť," doplnila Jančovičová s tým, že návštevníkovi približuje dobu a prostredie, v ktorom sa Štúr v polovici 19. storočia pohyboval. V ponuke sú podľa nej viaceré interaktívne technológie a špeciálne programy najmä pre školské skupiny, ktoré tvoria podstatnú časť návštevnosti múzea.

Múzeum sa podľa jej slov venuje aj dejinám Modry a priľahlého regiónu s dôrazom na keramické tradície. "Tieto prezentuje v dvoch objektoch, Múzeu slovenskej keramickej plastiky a Galérii Ignáca Bizmayera," podotkla riaditeľka. Nachádzajú sa v blízkosti hradieb mestského opevnenia zo 17. storočia.

"Návštevníci tam môžu vidieť stálu expozíciu Z dejín modranskej keramiky. Zachytáva tradičné mestské remeslo od obdobia prvých písomných prameňov, poukazuje na keramické tradície, život v hrnčiarskom cechu a výrobky, ktoré v dielňach vyrábali hrnčiari a džbankári," ozrejmila. V priestoroch galérie podľa jej slov v marci tohto roku otvorili novú dlhodobú expozíciu s názvom Figuralisti - Od džbánu k figurálnej tvorbe.

Minuloročná návštevnosť podľa jej slov dosiahla 90 percent z roku 2019. "Veríme že aj vďaka novej expozícii v galérii a rozšírenej ponuke interaktívnych podujatí bude návštevníkov múzea v tomto roku pribúdať," doplnila. Pripravujú napríklad viacero výstav v dvoch výstavných priestoroch, ale aj tradičné podujatie Slávnosť hliny - keramická Modra.