Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Návštevníci obce Badaň zažijú tradičnú svadobnú hostinu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ukážka zvykov našich predkov sa koná v rámci podujatia Podsitnianske dni hojnosti.

Baďan 21. júla (TASR) - Svadobná hostina pre návštevníkov obce, na ktorej môžu ochutnať tradičné dedinské obradové jedlá a koláče, je dnes popoludní pripravená v obci Baďan v okrese Banská Štiavnica. Ukážka zvykov našich predkov sa koná v rámci podujatia Podsitnianske dni hojnosti.

Ako TASR povedala starostka obce Ľubica Kuková, svadba v obci sa v minulosti začínala "nosením do pečenia", keď gazdinky piekli koláče na hostinu i výslužku. Dôležitú úlohu mal tzv. zváč, ktorý následne pozýval dedinčanov na obrad i hostinu. Nasledovala odobierka ženícha, ktorý potom v sprievode dedinčanov a hostí išiel pýtať nevestu. Zavŕšením všetkého bol obrad a samotná svadobná hostina.

Celé podujatie s názvom Svadba na Baďane je v réžii folklórneho súboru Očovan z Očovej. Spoluúčinkuje folklórna spevácka skupina Kmotry z Detvy. Vstupné na podujatie, tzv. pierkovné, je jedno euro.

Celej slávnosti predchádza konferencia na tému Regionálne značenie produktov a služieb v regióne Hont, ktoré organizujú MAS Partnerstvo krtíšskeho Poiplia a MAS Zlatá cesta.