Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nitrianska Trafačka predvedie, ako sa dá kompostovať aj v byte

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Účastníci si budú môcť priamo v galérii vyrobiť malý bytový kompostér, v ktorom zvyšky jedál a zeleného odpadu rozložia dážďovky.

Nitra 11. augusta (TASR) – Návod na to, ako sa dá kompostovať priamo v byte a premeniť biologický odpad na výživný substrát, ponúkne workshop, ktorý pre svojich návštevníkov organizuje nitrianska galéria Trafačka. Konať sa bude 12. augusta od 17. hodiny.

Účastníci si budú môcť priamo v galérii vyrobiť malý bytový kompostér, v ktorom zvyšky jedál a zeleného odpadu rozložia dážďovky. „Takzvaný vermikompost, ktorý vznikne, je možné používať ako kvalitné hnojivo pre rastliny,“ informovali organizátori.

Ako pripomenuli, workshop bude viesť Eliška Běhálková z občianskeho združenia Cuketa. Podľa jej slov je kompostovanie v byte jednoduché a veľmi prospešné. „Až 40 percent komunálneho odpadu tvoria organické zvyšky, ktoré končia na skládkach, kde hnijú a prispievajú k tvorbe skleníkových plynov. Aj malým lokálnym krokom môžeme prispieť k ochrane klímy. Ak takéto malé kroky spraví veľa ľudí, môže to mať na prírodu pozitívny dosah,“ skonštatovala.