Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Návštevníkov po Bojnickom zámku prevedie i virtuálny sprievodca

Pohľad na Bojnický zámok. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Po expozíciách ich po novom prevedie i multimediálny sprievodca Muzeum.guide.

Bojnice 30. júla (TASR) - Vynovené prehliadkové okruhy, ktoré odkazujú na bývalých majiteľov Bojnického zámku, sprístupnilo pre svojich návštevníkov Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Po expozíciách ich po novom prevedie i multimediálny sprievodca Muzeum.guide.

"Múzeum Bojnice ponúka momentálne návštevníkom dve možnosti, ako si pozrieť Bojnický zámok. Sprístupnili sme dva nové prehliadkové okruhy, jeden nesie názov Pálffyho okruh, druhý Huňadyho okruh," načrtla pre TASR PR manažérka múzea Petra Gordíková.

Ide podľa nej o viac-menej rovnocenné okruhy, čo sa týka obsahu i dĺžky. "Pálffyho okruh sa predovšetkým zameriava na romantickú prestavbu a návštevníci dozvedia o tomto príbehu, kto bol gróf Pálffy a prečo sa rozhodol zámok prestavať. Súčasťou okruhu, ktorý je posadený do nižších podlaží, je napríklad grófsky byt, zámocký apartmán, návštevníci môžu vidieť i hrobku rodiny Pálffyovcov či prírodnú travertínovú jaskyňu," priblížila.

Huňadyho okruh je zase zameraný na zromantizovanú predstavu stredoveku. "Návštevníci sa dozvedia, kto boli Huňadyovci, Korvínovci a navštívia predovšetkým vyššie položené miesta zámku, absolvujú prehliadku Stredného hradu alebo Huňadyho traktu," doplnila Gordíková.

Na snímke multimediálny sprievodca Muzeum.guide v mobilnom telefóne počas prehliadky Bojnického zámku v Bojniciach 28. júla 2022.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


Objavovať informácie o expozíciách zámku, jeho histórii i zaujímavostiach, legendách i "pikoškách" spätých s pamiatkou budú podľa nej môcť návštevníci i pomocou virtuálneho sprievodcu Muzeum.guide. "Ide o sprievodcu zámkom, ktorého návštevníci môžu využiť prostredníctvom tabletu alebo svojho mobilného telefónu. Obsahuje informácie v obrazovej, ale aj textovej podobe. Zároveň si ho návštevníci môžu prepnúť i na audioverziu a vypočuť si tak nahovorené príbehy. Audioverzia uľahčí prehliadku i starším osobám a tým s hendikepom zraku," ozrejmila.

Použitie sprievodcu je podľa Gordíkovej jednoduché, s telefónom stačí načítať QR kód alebo oskenovať NFC čip na jednotlivých tabuľkách v expozícii. V telefóne sa automaticky zobrazia informácie, ktoré si môžu návštevníci čítať, prehrávať alebo počúvať. Šípkou sa potom presúvajú ďalej po jednotlivých miestnostiach.

"Muzeum.guide je v tejto chvíli istým spôsobom náhradou pôvodných tabuliek, ktoré sme mali expozícii a čiastočne aj lektorov. V obmedzenej podobe, ale predsa len vracajú na Bojnický zámok aj klasické komentované prehliadky, ktoré si návštevníci môžu vybrať vo vopred stanovených časoch," doplnila PR manažérka.

Komentované prehliadky sú podľa nej len pre obmedzenú skupinu návštevníkov. "Idú so sprievodcom a prostredníctvom využitia moderných technológií - malých načúvacích zariadení počúvajú výklad lektora," dodala.