Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Novej Bani sprístupnia výstavu venovanú poľovníctvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výstavu, ktorá ponúkne pestrú ponuku exponátov, pripravili v spolupráci s viacerými partnermi.

Nová Baňa 3. júla (TASR) – Pri príležitosti 100. výročia organizovaného poľovníctva na území Slovenska uvedú v novobanskom Pohronskom múzeu výstavu s názvom Les neslúži poľovníkom, ale poľovníci lesu. Jana Potocká z múzea informovala, že ju pre verejnosť sprístupnia v sobotu 4. júla počas večernej prehliadky v čase od 18:00 do 22:00.

Výstavu, ktorá ponúkne pestrú ponuku exponátov, pripravili v spolupráci s viacerými partnermi. Interiér pôvodnej triedy lesníckej školy, učebné pomôcky, knihy či pomôcky na sokoliarsky výcvik múzeu zapožičala Stredná odborná škola lesnícka v Banskej Štiavnici, na ktorej si môžu žiaci ako voliteľný predmet vybrať aj sokoliarstvo.

Múzeum vo Svätom Antone, ktoré je jediným slovenským múzeom prioritne sa venujúcim poľovníctvu, obohatilo výstavu o predmety z poľovníckej izby, a tiež francúzsky porcelán s poľovníckym motívom z 19. storočia.

„Nechýbajú ani dermoplastické preparáty srnčej zveri a muflóna. S poľovníctvom úzko súvisí aj kynológia, a preto vystavujeme modely poľovníckych psov. Nevšedné sú aj modely posedov či kŕmnych zariadení," priblížila Potocká.

Návštevníci môžu uvidieť aj osemročný vývoj zhodov srnca chovaného doma, ženskú a mužskú poľovnícku uniformu, poľovnícke trofeje a lebky zvierat, ako napríklad medveďa, bobra, či jazveca. Miestnosť dopĺňa kŕmne zariadenie a ďalšie súčasti poľovníckej uniformy. Súčasťou výstavy je aj premietanie ukážky slávnostného vyhodnotenia priebehu poľovačky.

„Rôzne typy edukatívnych hračiek si môžu najmä menší návštevníci aj otestovať. Na pamiatku je pre najmenších pripravené aj pexeso, omaľovánka lesných zvierat či tematický papierový klobúk," podotkla Potocká.

Posledná časť výstavy je podľa jej slov venovaná významnému novobanskému rodákovi a poľovníkovi Jánovi Holému, ktorý bol zakladateľom lesníckeho učilišťa v Brode. Podľa Potockej učil deti aj na novobanskej cirkevnej škole a na jeho podnet sa mnohí z jeho zverencov vybrali cestou ochrany a zveľaďovania prírody. Oduševnene vyučoval aj hru na lesnicu.

Sprievodnými podujatiami k výstave Les neslúži poľovníkom, ale poľovníci lesu budú aj odborná prednáška člena Poľovníckej spoločnosti mesta Nová Baňa a ukážka vábenia zveri. Výstavu si môže verejnosť v priestoroch Pohronského múzea prezrieť až do 6. septembra.