Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V Pohronskom múzeu budú hovoriť o Potterovom ohňovom stroji

Na archívnej snímke výskum základov strojovne Potterovho stroja v Novej Bani. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Dnes vieme viac o okolnostiach života a práce anglického konštruktéra, ktorý ako prvý priniesol využívanie parnej sily na naše územie, informuje múzeum.

Nová Baňa 25. septembra (TASR) - Pohronské múzeum (PM) v Novej Bani uvedie vo štvrtok (28. 9.) o 17.00 h poslednú prednášku zo série pripravenej ku Dňom európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Venovaná bude najnovším poznatkom o Potterovom "ohňovom" stroji a hovoriť o nich bude Peter Konečný zo Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici.

"V rokoch 2019 až 2022 sa v mnohých ohľadoch podarilo posunúť naše poznanie o Isaacovi Potterovi a jeho stroji, ktorý postavil v prvej polovici 18. storočia v Novej Bani. Nielen vďaka archeologickému výskumu na lokalite Althandel, ale aj vďaka archívnemu a stavebnohistorickému výskumu na Slovensku i v zahraničí, dnes vieme viac o okolnostiach života a práce anglického konštruktéra, ktorý ako prvý priniesol využívanie parnej sily na naše územie," informuje múzeum.

V prednáške a následnej komentovanej prehliadke výstavy s názvom Stroj, ktorý zmenil svet. Príbeh "ohňového stroja" Isaaca Pottera, sa návštevníci budú môcť oboznámiť práve s najnovšími poznatkami výskumu.