Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Nedele v Nitre budú v katedrálnom chráme patriť organovým koncertom

Na snímke organ v nitrianskej Katedrále – Bazilike svätého Emeráma. Foto: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Festival ponúkne vystúpenia umelcov zo štyroch krajín. Na otváracom koncerte sa predstaví Pier Damiano Peretti z Rakúska

Nitra 3. septembra (TASR) - Na Nitrianskom hrade sa 4. septembra začína VI. ročník Katedrálneho organového festivalu. Ako informovali organizátori, v Bazilike sv. Emeráma sa budú koncerty konať každú septembrovú nedeľu o 19.00 h.

Festival ponúkne vystúpenia umelcov zo štyroch krajín. Na otváracom koncerte sa predstaví Pier Damiano Peretti z Rakúska. V nedeľu 11. septembra sa môžu návštevníci tešiť na vystúpenie talianskeho organistu Paola Oreniho. Slovenský umelec Vladimír Kopec odohrá svoj koncert 18. septembra v sprievode Nitrianskeho komorného orchestra ZOE. Záverečný koncert bude v nedeľu 25. septembra patriť vystúpeniu francúzskeho organistu Thierryho Mechlera.

Ako uviedli organizátori, súčasťou festivalu bude v stredu 21. septembra aj svätá omša v predvečer sviatku sv. Emeráma, patróna katedrálneho chrámu. "Zaznie pri nej Missa brevis ex E. Ide o rekonštrukciu diela od nitrianskeho organistu Ignáca Alojza Hublera z polovice 19. storočia, ktorá bola nájdená v Diecéznom archíve v Nitre. Účinkovať bude Nitriansky komorný orchester ZOE a sólisti Hilda Gulyás, Angelika Zajícová, István Hajdu a Tomáš Šelc," informovalo nitrianske biskupstvo.