Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nedostatok vody zo sucha pocítili v troch obciach trnavského regiónu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Trnavská vodárenská spoločnosť vyzvala občanov dodržiavať odberovú disciplínu. Obce vydali zákaz zavlažovania záhrad a trávnikov, napúšťanie bazénov z obecného vodovodu.

Trnava 23. júna (TASR) – V regióne Trnavy obyvatelia troch obcí aktuálne pocítili problémy s dodávkou vody z dôvodu klimatickej zmeny a zníženiu výdatnosti prameňov. Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS) v uplynulom týždni podľa riaditeľa Vladimíra Púčika riešila nedostatok v Smoleniciach, Dolnom Lopašove a Lošonci pri Trnave.

Ako uviedol Púčik, v lete počas horúcich a najmä suchých dní ľudia míňajú viac pitnej vody ako zvyčajne, okrem hygieny a varenia aj na záhrady, trávnaté plochy, napúšťajú bazény a umývajú autá. TAVOS sa obrátil na občanov s informáciou, v ktorej uvádza, že dôsledku nepriaznivej klimatickej zmeny dochádza k dlhodobému poklesu výdatnosti prameňa Stok II, a to z pôvodne povoleného odberného množstva 6 litrov za sekundu (l/s) na súčasných 3 - 3,50 l/s, ktorý je prakticky jediným vodným zdrojom na dotovanie verejného vodovodu. Pre potreby počas teplých dní disponibilné množstvo pitnej vody z prameňa nepostačuje, tento deficit následne spôsobuje aj pokles prevádzkového tlaku vody v potrubí. TAVOS vyzval občanov dodržiavať odberovú disciplínu. Obce vydali zákaz zavlažovania záhrad a trávnikov, napúšťanie bazénov z obecného vodovodu.

Nedostatok vody TAVOS riešil pristavením cisterien. "Urobili sme kontroly, k úniku vody na našich potrubiach nedochádza," uviedol Púčik pre TASR. Realizovali opatrenia, aby bolo zásobovanie vodou k odberateľom plynulé, naplnili akumulačné nádrže dostatkom vody pre prípad nižšieho prítoku z prameňov. TAVOS podľa slov riaditeľa bude robiť aj nové vrty pre studne. Iné obce ani krajské mesto Trnava podľa Púčika nateraz nedostatkom zásobovania vodou nie sú ohrozené.