Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Obec Nemecká nadviazala partnerstvo s gréckym mestom Kalavryta

V obci Nemecká (okr. Brezno) sprístupnili zrekonštruovaný Pamätník umučeným, ktorý je miestom pripomienky obetí nacistického a gardistického vraždenia, archívna snímka z 27. augusta 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Nemeckú a mesto Kalavryta spájajú mimoriadne tragické udalosti spojené s nacistickými represáliami počas druhej svetovej vojny.

Nemecká 8. júna (TASR) – Obec Nemecká v okrese Brezno nadviazala partnerskú spoluprácu s gréckym mestom Kalavryta. Obe samosprávy spája najmä tragická história spätá s nacistickými represáliami v období druhej svetovej vojny. Pre TASR to uviedol starosta Nemeckej Branislav Čizmárik.

Spoločné partnerstvo samosprávy spečatili v utorok (7. 6.) slávnostným podpisom dohody na obecnom úrade v Nemeckej. "Hlavnými piliermi našej partnerskej spolupráce budú podpora vzťahov medzi našimi regiónmi či predávanie si skúseností v rámci riadenia našich samospráv," priblížil Čižmárik. Ako dodal, v neposlednom rade budú samosprávy spolupracovať na tom, aby budúce generácie nezabudli na hrôzy, ktoré Nemeckú a mesto Kalavryta v minulosti postihli.

Nemeckú a mesto Kalavryta spájajú mimoriadne tragické udalosti spojené s nacistickými represáliami počas druhej svetovej vojny. V gréckej Kalavryte v decembri 1943 okupačné vojská vyvraždili takmer celú mužskú populáciu a následne mesto vypálili. O život prišlo takmer 700 ľudí. Vo vápenke v Nemeckej zas nemecké jednotky v januári 1945 počas ôsmich dní zavraždili približne 900 ľudí. Aby zahladili stopy, telá spaľovali vo vápennej peci.

Pri príležitosti uzavretia partnerskej spolupráce medzi samosprávami sa v stredu pri Pamätníku Nemecká konal i pietny akt za účasti zahraničných a diplomatických hostí. Po pietnom akte program popoludní pokračoval návštevou horskej osady Kalište, ktorú nemecké jednotky vypálili v marci 1945.