Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nemeckú kultúru v okolí Nitrianskeho Pravna priblíži prednáška

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Podujatie v rámci projektu Podajme tradíciu našim nasledovníkom podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Nitrianske Pravno 11. novembra (TASR) - Príchod, pôsobenie a úpadok karpatských Nemcov v okolí Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) priblíži 25. novembra prednáška kulturológa Mariána Žabenského v požiarnej zbrojnici v Nitrianskom Pravne. Podujatie pripravili Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi a obec. TASR o tom informovala Jana Hvojniková z RKC v Prievidzi.

"Nemecky hovoriaci kolonisti sem prichádzajú v 14. storočí za účelom dobývania zlata. Po vyčerpaní zlatonosných zdrojov v 16. až 17. storočí sa ich kultúra mení, začínajú sa zaoberať remeslami, remeselnou produkciou a lesným hospodárstvom," načrtla Hvojniková.

Úpadok spoločnosti podľa nej vrcholí v 19. storočí, kedy väčšia časť obyvateľstva vykonáva sezónne práce, pričom dochádza aj k vysťahovalectvu, hlavne do Budapešti. "Úpadok a zánik nemeckej kultúrnej enklávy vyvolali udalosti druhej svetovej vojny, keď dochádza k odsunu a deportáciám," spomenula.

V súčasnosti žije v tejto časti hornej Nitry už iba malý počet obyvateľov, ktorí sú dôkazom skoro 700-ročného spolupôsobenia slovenskej a nemeckej kultúry, dodala Hvojniková.

Podujatie v rámci projektu Podajme tradíciu našim nasledovníkom podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.