Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nemocnica Košice-Šaca má päť pacientov s COVID-19 s kyslíkovou liečbou

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Vzhľadom k zhoršeniu epidemiologickej situácie sa naďalej nariaďuje všetkým osobám v nemocnici prekrytie horných dýchacích ciest použitím respirátora a v platnosti zostáva aj zákaz návštev.

Košice 4. októbra (TASR) – Nemocnica v košickej Šaci má aktuálne piatich pacientov s ochorením COVID-19, ktorí potrebujú kyslíkovú liečbu, jeden je na umelej pľúcnej ventilácii, jeden na vysokoprietokovej terapii. Informoval o tom v pondelok riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák.

„Počas uplynulého týždňa sa v mobilnom odbernom mieste nemocnice realizovalo 1002 antigénových testov, z toho deväť pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu na úrovni 0,9 percenta. Čo sa týka RT-PCR, vykonaných bolo 502 testov, z toho 24 pozitívnych, čo predstavuje 4,8-percentnú pozitivitu,“ uviedol Rusnák.

Vzhľadom k zhoršeniu epidemiologickej situácie sa naďalej nariaďuje všetkým osobám v nemocnici prekrytie horných dýchacích ciest použitím respirátora a v platnosti zostáva aj zákaz návštev. So súhlasom riaditeľa sú povolené návštevy len k dlhodobo hospitalizovaným a ťažko chorým pacientom, zomierajúcim pacientom a na požiadanie pacienta kňazom za účelom podávania sviatostí a ostatným duchovným. Návštevy, ktoré spadajú do výnimiek, sú povolené len v režime OTP. Prítomnosť otca pri pôrode bude umožnená, ak sa preukáže negatívnym RT-PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Zdravotnícke zariadenie žiada pacientov, aby bezodkladne po výzve zdravotníckeho personálu predložili k nahliadnutiu doklad o vakcinácii, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo doklad o negatívnom výsledku RT-PCR alebo LAMP testu nie staršom ako 72 hodín od odberu, alebo doklad o negatívnom výsledku antigénového testu nie staršom ako 24 hodín.

„Pacient má právo odmietnuť poskytnúť tieto informácie, v takom prípade mu môže lekár navrhnúť otestovať sa bezodkladne v mobilnom odberovom mieste, alebo ho môže vyšetriť na konci ordinačných hodín. K pacientovi sa bude pristupovať ako k pacientovi s pravdepodobným ochorením COVID-19," informovala hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí. Poučenie neplatí pre pacientov urgentného príjmu.