Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nemocnica v Rimavskej Sobote má nový lineárny urýchľovač

Na archívnej snímke lineárny urýchľovač. Foto: TASR – František Iván

Počet onkologických pacientov podľa riaditeľa neocnice neustále stúpa.

Rimavská Sobota 10. septembra (TASR) – Väčšiu presnosť ožarovania pacientov, vyššiu bezpečnosť liečby a skrátenie čakacích lehôt má priniesť nový lineárny urýchľovač na pracovisku radiačnej onkológie v Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota. Podľa jej vedenia ho kúpili s využitím príspevku z eurofondov, pričom náklady vrátane spoluúčasti nemocnice dosiahli hodnotu viac ako 1,8 milióna eur.

„Obstaranie nového urýchľovača je jedna z najvýznamnejších investícií nemocnice za posledné obdobie. Umožní nám poskytnúť pacientom bezpečnejšiu a účinnejšiu liečbu i nové liečebné techniky, znížiť riziko spojené s ožarovaním, ale aj urýchliť celý proces. Pri onkologických ochoreniach totiž zohráva časový faktor najvýznamnejšiu úlohu,“ uviedol riaditeľ nemocnice Richard Hrubý, ktorý je zároveň aj primárom oddelenia radiačnej a klinickej onkológie.

Ako ďalej povedal, najvýznamnejšou zložkou nového lineárneho urýchľovača je zabudovaný CT prístroj. „Rádioterapia je po novom vedená obrazom, čo znamená, že pred každým ožiarením môžeme skontrolovať presnú polohu pacienta, či prístroj skutočne ožiari požadovaný objem nálezu. Doteraz sme presnú CT snímku dokázali uskutočniť iba pred ožarovacím procesom a pomocou urýchľovača následne skontrolovali základné umiestnenie nálezu,“ vysvetlil riaditeľ.

Spomenul tiež, že vďaka modulovaným ožarovacím technikám nový lineárny urýchľovač znižuje záťaž na pacienta a zároveň dokáže denne namiesto pôvodných 25 až 40 ožiariť až 70 pacientov. Nemocnica preto plánuje zvýšiť kapacitu pracoviska o polovicu.

Počet onkologických pacientov podľa Hrubého neustále stúpa, ročne na Slovensku pribudnú dve až tri stovky nových prípadov rakoviny na 100.000 obyvateľov. „Okresy Poltár, Revúca, Rimavská Sobota patria medzi desať tých, kde je tento výskyt najvyšší. Určite to súvisí s priemyslom, ktorý je alokovaný v týchto končinách,“ podotkol riaditeľ.