Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nemocnica v Poprade získala diamantové ocenenie za výsledky liečby CMP

Nemocnica v Poprade, archívna snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Poďakovanie podľa primárky Snopekovej patrí aj pracovníkom regionálnej rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci, oddelení centrálneho príjmu, anestéziológie a intenzívnej medicíny a internej medicíny.

Poprad 27. júla (TASR) - Po troch medzinárodných zlatých oceneniach v rokoch 2018 - 2020, získala popradská nemocnica za výsledky v liečbe pacientov s cievnou mozgovou príhodou (CMP) aj najvyššiu medzinárodnú diamantovú cenu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že ocenenie udeľuje Európska organizácia pre CMP (European Stroke Organization) a v Poprade ho získali za výsledky v liečbe pacientov s týmto ochorením na základe zozbieraných dát a analýzy výsledkov za minulý rok.

"CMP spolu s kardiovaskulárnymi ochoreniami sú druhou najčastejšou príčinou úmrtí vo vyspelých krajinách a predstavujú významný sociálny i ekonomický problém. Až u 50 percent pacientov totiž zostáva po prekonanej CMP trvalý neurologický deficit," uviedla hovorkyňa. Dodala, že táto liečba je komplexná a vyžaduje skúsený a vzdelaný tím odborníkov z odboru neurológie, rádiológie, intervenčnej rádiológie. Súčasne je veľmi dôležitá aj ošetrovateľská starostlivosť.

"Tieto ocenenia sú dôkazom správnej logistiky a spolupráce celého tímu nášho neurologického oddelenia a spolupráce najmä s rádiologickým oddelením popradskej nemocnice a oddelením intervenčnej rádiológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Len vďaka vzájomnej spolupráci sme boli schopní dosiahnuť tieto výsledky a tento úspech," zhodnotila primárka neurologického oddelenia s jednotky intenzívnej starostlivosti Nemocnice Poprad Ľubica Snopeková. Poďakovanie podľa nej patrí aj pracovníkom regionálnej rýchlej lekárskej a zdravotnej pomoci, oddelení centrálneho príjmu, anestéziológie a intenzívnej medicíny a internej medicíny. "Pre nás je prioritou pacient, ktorému sa maximálne snažíme poskytnúť kvalitnú zdravotnú starostlivosť na európskej úrovni. To najvyššie, diamantové ocenenie je pre neurologické oddelenie tiež veľkou výzvou do ďalšej našej práce," upozornila primárka.