Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Odhaľte mykotické ochorenia, vyšetria vás v handlovskej nemocnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mnoho ľudí, aj keď majú podozrenie na mykotickú nákazu, s návštevou lekára váha.

Handlová 5. septembra (TASR) - Absolvovať vyšetrenie mykotických ochorení kože aj bez nutnosti objednať sa môže verejnosť v kožnej ambulancii handlovskej nemocnice. Kampaň pripravila v súvislosti so zaznamenaným nárastom týchto ochorení, informovala TASR Alžbeta Sivá, hovorkyňa AGEL SK, pod ktorej materskú firmu nemocnica patrí.

"V posledných rokoch výskyt týchto ochorení stúpa, čo môže súvisieť s vyšším počtom ľudí s oslabenou imunitou. Ďalším faktorom je to, že staršia populácia je náchylnejšia na mykózy na koži a nechtoch nôh," uviedla lekárka dermatovenerologickej ambulancie Gabriela Uhliarová. V letných mesiacoch je podľa nej aj zdravá koža vystavená viacerým rizikám, ktoré môžu spôsobiť niektoré z kožných ochorení. "Častejšie navštevujeme termálne kúpaliská, wellness centrá, akvaparky, fitnes centrá. Tak môžeme získať plesňovú infekciu aj pri plnom zdraví a dodržiavaní preventívnych opatrení," vysvetlila.

Mnoho ľudí, aj keď majú podozrenie na mykotickú nákazu, s návštevou lekára váha, pričom sa často odhodlajú dermatológa navštíviť až v rámci akcie podobného charakteru, doplnil riaditeľ nemocnice Ján Belanský. "Cieľom našej akcie je informovaním verejnosti včas prispieť k odhaleniu mykóz, pretože dnes už sú dobre liečiteľné a vyliečiteľné bez následkov, ak sú zachytené včas," skonštatoval.

Neobjednaní pacienti môžu navštíviť dermatovenerologickú ambulanciu v pondelok až piatok od 7.00 h do 12.00 h. Na vyšetrenie mykóz sa môžu i objednať, a to telefonicky či prostredníctvom e-mailu.