Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Nemocnica v Komárne otvorila poradňu pre stomikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Pri návšteve poradne dostane každý klient informácie, ktoré ho zaujímajú, poradenstvo pred plánovanou operáciou, po operácii a následnej starostlivosti o stómiu a stomikov.

Komárno 25. marca (TASR) - Nemocnica Agel Komárno otvorila poradňu pre stomikov. Prevádzka poradne bude dvakrát do mesiaca osobne alebo aj prostredníctvom telefonickej konzultácie. Jej zriadenie si vyžiadala konkrétna situácia v regióne, kde sa v poslednom období počet stomikov zvyšuje, zdôvodnil rozhodnutie o otvorení poradne riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška. V regióne Komárna je aktuálne evidovaných približne 70 stomikov.

Stomická poradňa sa nachádza priamo v nemocnici v pavilóne I, ordinovať bude každý druhý a štvrtý piatok od 8.00 do 15.00 h. Pri návšteve poradne dostane každý klient informácie, ktoré ho zaujímajú, poradenstvo pred plánovanou operáciou, po operácii a následnej starostlivosti o stómiu a stomikov. Súčasťou je oboznámenie pacienta a pomoc s výberom vhodnej stomickej pomôcky, rovnako ako poskytnutie konzultácie v prípade komplikácií.

Poradňa zabezpečuje aj predpis stomických pomôcok, pre pacientov po operáciách edukuje cvičenia na posilnenie brušnej steny. Záujemcovia o poradenstvo majú možnosť kontaktovať poradňu aj telefonicky na číslo 0910456872.

Stómia je časť hrubého čreva, tenkého čreva alebo močového traktu, ktorá bola vyvedená nad úroveň brušnej steny. Umiestnenie závisí od zdravotného stavu konkrétneho človeka. Stómia slúži ako alternatívny spôsob odvodu stolice z tela.