Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nemocnica v Komárne pandémiu zvláda, hospitalizovaných je 7 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemocnca má vyčlenených 30 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 s napojením na kyslík a tri lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu.

Komárno 5. októbra (TASR) – Nemocnica Agel v Komárne zatiaľ situáciu v regióne zvláda napriek tomu, že nástup tretej vlny pandémie sa začína prejavovať aj v náraste prípadov pozitívnych pacientov v okrese Komárno. Vďaka pomerne veľkej zaočkovanosti ľudí v regióne je ťažkých prípadov ochorenia COVID-19 málo, zdravotníci však vyzývajú ľudí k dodržiavaniu opatrení a osobnej zodpovednosti každého jedného človeka.

K dnešnému dňu eviduje nemocnica sedem hospitalizovaných pacientov s novým koronavírusom. Nikto z nich nemá ťažký priebeh ochorenia a nevyžaduje si napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. "Ďalší piati pacienti sú suspektní, čakáme na výsledok ich testu na prítomnosť koronavírusu. Máme reprofilizované lôžka pre tri fázy vývoja pandémie, adekvátne personálne aj technické zabezpečenie a samozrejmosťou je dostatok osobných ochranných prostriedkov," povedala Gabriela Filkóová, námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice Agel Komárno.

Nemocnica vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie prešla do druhej fázy reprofilizácie. Má vyčlenených 30 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 s napojením na kyslík a tri lôžka s napojením na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne nemocnica okrem zákazu návštev pacientov nemá žiadne obmedzenia, v riadnom režime sa realizujú aj plánované operácie. Bez obmedzení pokračuje aj mobilné odberové miesto. "Od septembra sa každý týždeň zvyšuje počet záujemcov o testovanie, za posledný týždeň sme otestovali denne zhruba 250 ľudí, pričom pozitivita stúpa. Za posledné štyri dni sme zachytili 22 pozitívnych," zhodnotila Filkóová.

Komárňanská nemocnica ponúka stále možnosť aj dať sa zaočkovať vo vakcinačnom centre, ktoré je otvorené každý pracovný deň od 7.15 do 13.15 h. Klienti nad 18 rokov majú možnosť výberu vakcíny. Môžu sa dať očkovať dvojdávkovou vakcínou od spoločnosti Pfizer/Biontech (pondelok, streda, piatok), alebo jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (utorok, štvrtok).