Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nemocnica v košickej Šaci zastavila plánovanú bielu medicínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pandemická situácia sa v nemocnici zhoršuje už niekoľko týždňov.

Košice 26. novembra (TASR) - Nemocnica v košickej Šaci od štvrtka (25. 11.) poskytuje len neodkladnú ústavnú zdravotnú starostlivosť, čo znamená zastavenie plánovanej "bielej" medicíny. Pre onkologických pacientov, biologickú liečbu a pacientov, ktorí navštevujú dialýzu, sa ale nič nemení. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

"Ako subjekt hospodárskej mobilizácie počas mimoriadnej situácie na základe príkazu Ministerstva zdravotníctva SR a v súlade s nariadením vlády SR sme sprísnili od 25. novembra protiepidemické opatrenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. V lôžkovej časti poskytujeme už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť s výnimkou pacientov, ktorým sa poskytuje onkologická liečba, dialyzačná alebo biologická liečba," vysvetlil riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák. Pre pacientov s novým koronavírusom nemocnica vyčlenila maximálnu kapacitu lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou (UPV).

Pandemická situácia sa v Nemocnici AGEL Košice-Šaca zhoršuje už niekoľko týždňov. Pribúdajú noví pacienti s COVID-19 a plne vyťažené sú aj lôžka s napojením na UPV s najťažšími prípadmi. Všetci pacienti, ktorí vyžadujú napojenie na UPV, ako aj veľká väčšina ostatných hospitalizovaných pacientov s novým koronavírusom sú nezaočkovaní. "Enormne stúpla oproti druhej vlne pandémie aj úmrtnosť pacientov napojených na UPV. Aktuálne nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť 22 covid pozitívnym pacientom na štandardnom kyslíkovom lôžku, štyrom pacientom na highflow a závažný priebeh ochorenia u troch pacientov si vyžaduje ich napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu," informovala Pavliková.

Zdravotná starostlivosť je poskytovaná vo všetkých urgentných prípadoch aj necovidovým pacientom. Zdravotnícke zariadenie prechádza na režim vykonávania neodkladných operačných výkonov. "Robíme všetko, čo je v našich silách, rád by som vyjadril poďakovanie všetkým mojim kolegom a zároveň poprosil všetkých pacientov, ktorí čakajú na plánované zákroky, o pochopenie a trpezlivosť, aby nedochádzalo k zbytočným sťažnostiam, lebo vzniknutá situácia nie je zapríčinená nami," dodal Rusnák.