Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Nemocnica v Nitre dočasne zatvorila detskú JIS, chýbajú sestričky

Zdravotné sestry si prezerajú zdravotné záznamy pacienta. Foto: TASR/AP

Detská JIS v nitrianskej nemocnici by mala byť zatvorená do začiatku septembra, podľa Visolajského je otázne, čo bude ďalej.

Nitra 2. augusta (TASR) – Fakultná nemocnica Nitra dočasne zatvorila detskú Jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). Podľa informácie zo sekretariátu nemocnice je dôvodom vyšší výpadok zdravotných sestier pre ochorenie COVID-19. Podľa vyjadrenia predsedu Lekárskeho odborového združenia a súčasne pediatra v nitrianskej nemocnici Petra Visolajského je hlavným dôvodom dlhodobá poddimenzovanosť zdravotníckeho personálu, ktorá je celoslovenským problémom.

Na Klinike detí a dorastu Fakultnej nemocnice v Nitre, kam patrí aj detská JIS, pracuje aktuálne päť atestovaných skúsených pediatrov a päť zdravotných sestier. "Potrebovali by sme minimálne ďalších päť atestovaných lekárov a päť zdravotných sestier. Ak ich je polovica a aj z nich niektorá vypadne, či už pre chorobu alebo dovolenku, zákonite sa to musí výrazne prejaviť," skonštatoval Visolajský.

Podľa jeho slov už súčasný stav s nedostatkom zdravotníkov nedokážu riešiť jednotlivé nemocnice, situácia si vyžaduje centrálne systémové riešenie. Na nedostatok zdravotníkov upozorňujú odbory dlhodobo, podľa slov Visolajského bude zatvorených oddelení pribúdať na celom Slovensku.

Detská JIS v nitrianskej nemocnici by mala byť zatvorená do začiatku septembra, podľa Visolajského je otázne, čo bude ďalej. Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby SR bolo o dočasnom uzatvorení detskej JIS v Nitre informované. "Detských pacientov posádky rutinne transportujú do príjmovej ambulancie, lekár vyhodnotí stav dieťaťa, zastabilizuje ho a v prípade potreby sa môže vykonať transport detského pacienta do iného ústavného nemocničného zariadenia, ktoré ho prijme. Do týchto chvíľ sme však v prípade nitrianskej nemocnice podobný prevoz neriešili," potvrdila hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová.