Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nemocnica v Skalici získala v tomto roku od darcov už 850 litrov krvi

Na snímke darca krvi. Foto: TASR/Milan Kapusta

Odbery dobrovoľných darcov sú v Skalici v poslednom mesiaci podľa hovorkyne mimoriadne tým, že sa do nich zapojili vo väčšej miere študenti a pedagógovia maturitných ročníkov stredných škôl.

Skalica 15. novembra (TASR) - Fakultná nemocnica Agel Skalica eviduje počas tohto roka 1897 darcov, ktorí si na transfúziologickom oddelení nechali odobrať spolu vyše 850 litrov krvi. Viac ako stovka z nich boli prvodarcovia, ktorí navštívili odberové pracovisko v Skalici prvýkrát. Informovala o tom hovorkyňa siete Martina Pavliková.

Odbery dobrovoľných darcov sú v Skalici v poslednom mesiaci podľa hovorkyne mimoriadne tým, že sa do nich zapojili vo väčšej miere študenti a pedagógovia maturitných ročníkov stredných škôl. V utorok v rámci výzvy Mladá kvapka krvi prišli z Gymnázia Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici. "Veľmi nás teší, že výzva sa stretla s odozvou, študenti a ich pedagógovia vyjadrili podporu ľuďom v ohrození zdravia a našim pacientom," uviedol riaditeľ nemocnice Marián Juruš. Predtým sa uskutočnil skupinový odber krvi, na ktorom sa zúčastnili študenti a pedagógovia zo Spojenej školy Holíč.

Najmladším prvodarcom v tomto roku bol gymnazista Tadeáš Vríčan, ktorý absolvoval svoj prvý odber v apríli, 15 dní po dosiahnutí plnoletosti, a druhý odber 15. novembra. Najstaršími prvodarcami v roku 2022 boli 57-roční žena a muž. Odberové dni sa na oddelení transfúzie dlhodobo nemenia, darovanie krvi sa realizuje v pondelky a utorky doobeda bez nutnosti objednávania. "Najbližšie čaká darcov výzva na Mikulášsku kvapku krvi," doplnila Pavliková.