Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nemocnica vo Zvolene pacientom poskytuje 40 druhov diétnej stravy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Diétny systém obsahuje základné diéty, ako napríklad tekutá, racionálna či nesolená šetriaca.

Zvolen 31. augusta (TASR) – Dovedna 40 druhov diétnej stravy poskytuje svojim pacientom Nemocnica Zvolen. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel Martina Pavliková s tým, že v budúcnosti plánujú možnosti stravy ešte rozšíriť.

Diétny systém obsahuje základné diéty, ako napríklad tekutá, racionálna či nesolená šetriaca. Potom sú to špeciálne diéty, kam patrí strava s prísnym obmedzením tuku alebo diabetická šetriaca diéta. Posledným typom sú to štandardizované diétne postupy, ako bezlepková či bezlaktózová,“ vymenovala Pavliková.

Ako pokračovala nutričná terapeutka nemocnice Ľubomíra Fraňová, diéty v zariadení sú prispôsobené požiadavkám z lôžkových oddelení. „Veľa našich pacientov nemôže konzumovať mlieko či mliečne výrobky z dôvodu neznášanlivosti mlieka a mliečnej bielkoviny alebo intolerancie laktózy (mliečny cukor). Ďalšou skupinou sú pacienti s vysokým krvným tlakom, chorobami obličiek či pri pankreatitíde. Špeciálne diéty majú aj deti,“ objasnila.

Väčšina pacientov podľa nej naordinovanie diéty počas pobytu v nemocnici rešpektuje. „Sú však aj takí, ktorí si tajne nechajú priniesť svoje obľúbené pochúťky a neuvedomujú si, že takýmto správaním narušujú proces liečby,“ podotkla Fraňová.