Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Nemocnice spišského klastra už zamestnávajú 15 Ukrajincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôležitou podmienkou zamestnávania ukrajinských zdravotníkov je aspoň základná znalosť slovenského jazyka.

Poprad/Spišská Nová Ves 5. apríla (TASR) - V nemocniciach tzv. spišského klastra, v Levoči, Kežmarku a Krompachoch, je už zamestnaných 15 ukrajinských zdravotníkov. Ide o 13 lekárov a dve zdravotné sestry. Informoval o tom riaditeľ nemocníc spišského klastra Agel SK František Lešundák s tým, že Ukrajinci sa stali novou posilou viacerých oddelení.

V levočskej nemocnici majú zastúpenie na detskom, neurologickom a internom oddelení a na oddelení balneológie a liečebnej rehabilitácie. V krompašskej a kežmarskej nemocnici sú zamestnaní na gynekologicko-pôrodníckych oddeleniach. "Cieľom do budúcna je však nielen kvantita, ale predovšetkým kvalita, odbornosť a zodpovedajúca komunikácia s pacientmi," upozornil riaditeľ.

Dodal, že tieto tri nemocnice aktívne pomáhajú v utečeneckej kríze už druhý mesiac. Hneď po útoku na Ukrajinu avizovali ponuku bezprostrednej pomoci ukrajinským zdravotníkom a ich rodinám. V spolupráci so samosprávami okamžite zabezpečili tiež ubytovanie, stravovanie či vybavenie základných potvrdení. Prví utečeneckí zamestnanci sú podľa Lešundáka výsledkom viacerých systematických opatrení, nemocnice zároveň boli dobre pripravené na ich prijatie.

„Nové posily sa pridávajú k 21 ukrajinským zamestnancom, ktorých máme v našich zdravotníckych zariadeniach už z predchádzajúceho obdobia," dodal Lešundák. Zdravotníci z Ukrajiny podľa neho vypĺňajú medzeru v segmente zdravotníctva, čo sa týka žiadaných profesií a všeobecného nedostatku zdravotníkov, a to aj na dôležitých postoch lekárov OAIM, chirurgie či interného oddelenia. "Veľký posun v tomto znamená aj novoprijatý zákon lex Ukrajina," zdôraznil riaditeľ.

Dodal, že dôležitou podmienkou zamestnávania ukrajinských zdravotníkov je aspoň základná znalosť slovenského jazyka. Levočská nemocnica v spolupráci s mestom, agentúrou Holiday Inn a Inštitútom Juraja Páleša v Levoči pracuje na spoločnom projekte, ktorý by mal pomôcť ukrajinským zdravotníkom s integráciou v novom prostredí. „Spoločne so všetkými okolitými zložkami a spôsobmi sa snažíme pomôcť tým, ktorí to potrebujú. V rámci projektu by mali byť zaradené aj vyučovanie a kurzy slovenského jazyka,“ ozrejmil Lešundák.

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi zatiaľ neprijali zdravotníckych pracovníkov z radov ukrajinských utečencov. Hovorkyňa Svet zdravia Jana Fedáková však pre TASR uviedla, že už nejaké obdobie je súčasťou tamojšieho zdravotníckeho tímu osem lekárov a jedna sestra z Ukrajiny. "Ďalší dvaja lekári majú v nemocnici skrátený pracovný úväzok a chodia vypomáhať," dodala.