Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nemocnice v Prešovskom kraji vyzývajú na riešenie kritickej situácie

Na snímke zľava riaditeľ Nemocnice s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove a prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko, riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský, predseda PSK Milan Majerský, Zuzana Sabolová, poverená vedením Odboru zdravotníctva Úradu PSK a podpredseda PSK Jozef Lukáč. Prešov 15. novembra 2021 Foto: TASR - Milan Kapusta

Nemocnice žiadajú ministerstvo financií, aby uvoľnilo finančné prostriedky.

Prešov 15. novembra (TASR) - Riaditelia nemocníc v Prešovskom kraji apelujú na vládu i rezorty zdravotníctva, obrany a financií, aby riešili kritickú situáciu. Urobili tak po pondelkovom rokovaní s vedením Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR už avizovalo, že so starostlivosťou pre pacientov s ochorením COVID-19 majú pomôcť aj špecializované ústavy.

"Všetkých desať nemocníc je naozaj v kritickom stave. Personál je vyčerpaný, demotivovaný, musím povedať, že aj nezaplatený. Je tu veľký problém s tým, že nemocnice nemajú lôžka pre covidových pacientov, ale dôležité je, že komunikujeme medzi sebou a hľadáme riešenia," povedal predseda PSK Milan Majerský.



Nemocnice žiadajú ministerstvo financií, aby uvoľnilo finančné prostriedky. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska a riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko tvrdí, že od júna nemajú uhrádzanú starostlivosť súvisiacu s ochorením COVID-19. Zvážil by tiež, či nie je možné uvoľniť určitý počet lekárov a sestier z rezortu obrany na výpomoc niektorým nemocniciam.



Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že situáciu v zdravotníckych zariadeniach v Prešovskom kraji sleduje a prijíma opatrenia. Od pondelka sa do pomoci v súvislosti s poskytnutím lôžok, kde si pacientov stav vyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie, zapájajú aj špecializované ústavy. MZ SR v spolupráci s PSK vyzýva ľudí, aby sa neodkladne zaočkovali.



V prešovskej nemocnici je hospitalizovaných 203 pacientov s COVID-19

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je aktuálne hospitalizovaných 203 pacientov s ochorením COVID-19. Nemocnica má pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenených celkovo 249 lôžok, v stredu (10. 11.) ich ešte mala len 160.

"FNsP J. A. Reimana reprofilizovala ďalšie lôžka na oddelení pediatrie, dermatovenerológie a psychiatrie. Aktuálna kapacita všetkých covidových lôžok je 249. K dnešnému dňu je z toho obsadených 203 lôžok, z nich je 13 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii (UPV), z ktorých je 12 neočkovaných," uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

Nemocnica eviduje 85 zamestnancov, ktorí mali pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Celkovo má viac ako 2600 zamestnancov.