Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nemocnice v Žilinského kraja získali na obdobie pandémie desať áut

Na snímke personál FNsP počas kontroly všetkých osôb vstupujúcich do areálu nemocnice v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Budú slúžiť na prevoz ochranných prostriedkov, biologických vzoriek do špecializovaných laboratórií, či na zabezpečenie servisu pre zdravotníckych pracovníkov v karanténe - napríklad dovoz stravy.

Žilina 1. apríla (TASR) – Nemocnice v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) získali na obdobie pandémie nového koronavírusu bezodplatne desať automobilov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doplnila, že autá od spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko budú slúžiť napríklad na prevoz ochranných prostriedkov, biologických vzoriek do špecializovaných laboratórií, či na zabezpečenie servisu pre zdravotníckych pracovníkov v karanténe - napríklad dovoz stravy. "Ďalšie vozidlá budú využité pre účely mobilných odberov na ochorenie COVID-19. Časť z nich ŽSK využije aj pre potreby krízového riadenia či na mobilitu dobrovoľníkov," uviedla Remencová.

"Od vypuknutia mimoriadnej situácie sme v pohotovosti, neustále prijímame nové opatrenia. Na zvládnutie tejto situácie sme nasadili všetky kapacity a posilou sú nám dobrovoľníci aj mladí medici. Vďaka zapožičaným vozidlám budeme môcť mnohé veci zabezpečiť jednoduchšie a rýchlejšie," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Podotkla, že kľúčovú úlohu v boji proti novému koronavírusu zohrávajú ľudia v prvej línii a nemocnice. "Naše krajské nemocnice odložili plánované operácie a zákroky. Zabezpečujú sa personálne a kapacitne tak, aby zvládli možný nárast chorých pacientov. Práve tam bude smerovať táto pomoc," dodala Jurinová.

Zapožičané autá pôjdu do všetkých siedmich nemocníc v Žilinskom kraji. "ŽSK je zriaďovateľom Kysuckej nemocnice s poliklinikou (NsP) v Čadci, Hornooravskej NsP v Trstenej, Dolnooravskej NsP Ladislava Nádaši Jégeho v Dolnom Kubíne a Liptovskej NsP MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Tri nemocnice sú štátne – Univerzitná nemocnica Martin, Fakultná NsP Žilina a Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - Fakultná nemocnica," uzavrela Remencová.