Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nemocnici v Lučenci dochádzajú voľné lôžka,problémy má aj s personálom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jana Holubčíková

V súvislosti s príkazom ministra zdravotníctva aj v nemocnici v Lučenci obmedzili plánované operačné výkony.

Lučenec 18. novembra (TASR) – Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou (VšNsP) Lučenec sa rýchlo zhoršuje situácia s pandémiou nového koronavírusu. Nemocnica naplnila svoje reprofilizované kapacity, pre pacientov s COVID-19 však dokázala vyčleniť ešte desať lôžok. Ako pre TASR priblížila výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová, okrem veľkého náporu pacientov aktuálne pociťujú aj veľký nedostatok zdravotníckeho personálu.

"O ďalšej reprofilizácii neuvažujeme z personálnych dôvodov. Nemocnica už nemá voľné kapacity," priblížila Pršebicová. Za uplynulé dva týždne sa počet pacientov s COVID-19 hospitalizovaných v lučeneckej nemocnici takmer zdvojnásobil. Aktuálne v nej leží 81 ľudí, zdravotný stav šiestich z nich si vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných je len približne 11 percent pacientov.

"Už z počtu obsadených lôžok vidieť, že nemocnica reprofilizovala veľký počet lôžok, v niektorých prípadoch viac ako niektorá z fakultných nemocníc pod Ministerstvom zdravotníctva SR," poznamenala výkonná riaditeľka.

V súvislosti s príkazom ministra zdravotníctva aj v nemocnici v Lučenci obmedzili plánované operačné výkony. Okrem náporu pacientov majú v súčasnosti problémy aj so zdravotníckym personálom. "Aktuálne pociťujeme veľký nedostatok zdravotníckeho personálu nielen s COVID 19, ale aj z vyčerpanosti personálu pri starostlivosti o týchto náročných pacientov," povedala Pršebicová.