Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Neplatičom na sídlisku Nový Majer odpojili elektrickú energiu

Na snímke obyvateľ ukazuje na zastavený elektromer Foto: TASR/Roman Hanc

Obyvatelia rodinných domov sú pobúrení, mnohí za elektrickú energiu platili bez problémov.

Trebišov 9. apríla (TASR) – Približne 300 obyvateľov mestskej časti Nový Majer v Trebišove je od minulého týždňa bez elektriny i vody. Firma ABG Trebišov, ktorá do domov dodáva elektrickú energiu, odpojila túto oblasť od zdroja. Tvrdí, že časť ľudí dlhodobo neplatila a niektorí sa napájali na trafostanicu načierno. Celkový dlh dosiahol podľa firmy takú výšku, ktorú už nemienila tolerovať.

Obyvatelia rodinných domov sú pobúrení, mnohí za elektrickú energiu platili bez problémov. Výpoveď zo zmluvy o dodávke energie dostali k 1. aprílu 2014.

"Ja tu žijem od roku 1953, narodili sa tu moje deti, ale ešte som nezažila to, čo teraz. Všetko mám vyplatené. Prečo máme trpieť bez vody, elektriny? Teraz nemôžeme ani sanitku zavolať, keby sa niečo stalo, lebo si nemáme ani kde mobil nabiť," sťažuje sa 77-ročná Helena Grošková.

V oblasti žije vyše 40 rodín vrátane detí. Niektorí obyvatelia priznávajú, že za elektrinu neplatili. "Nestíhal som platiť, lebo mám chorého syna. Vypli nám z ničoho nič elektriku, vodu. Ešte aj elektrické drôty nám postrihali," hovorí Štefan Kora. V domoch pre vypnutie už netečie ani voda z kohútikov. "Sú tu deti, treba vodu na umytie, na pitie, na pranie a nemáme nič," dodáva. Splácať dlh postupne na splátky podľa neho firma odmietla.



Firma okrem iného argumentuje, že je spoločnosťou zameranou na poľnohospodársku prvovýrobu. "V roku 2006 spoločnosť ABG Trebišov, s.r.o., odpredala za kúpnu cenu 12.000 Sk rodinné domy v lokalite Nový Majer s tým, že bolo len na jej dobrej vôli poskytovať elektrickú energiu obyvateľom Nového Majera. Počas ôsmich rokov sa strata na elektrickej energii vyšplhala na sumu cca 50.000 eur, a to vďaka neplatičom a čiernym odberom," uviedla pre TASR právna zástupkyňa firmy Andrea Legényová.

V súčasnosti podľa advokátky prebieha exekučné konanie voči ôsmim vlastníkom rodinných domov. "Predstavitelia spoločnosti viackrát obyvateľom Nového Majera zdôrazňovali, že táto situácia je neúnosná a že ideálnym riešením by bolo vybudovanie novej trafostanice, prípadne uzavretie zmluvy s dodávateľom elektrickej energie. V poslednej dobe sa stalo pravidelnosťou, že sa obyvatelia Nového Majera napájali na trafostanicu načierno, čím ohrozovali svoj život a zdravie, preto sa štatutár ABG Trebišov rozhodol odpojiť od dodávky elektrickej energie celý Nový Majer," konštatovala Legényová.



Firma podľa nej prišla s návrhom na uzavretie zmluvy o dodávke elektrického prúdu priamo s mestom s tým, že mesto si zriadi nový elektromer, ktorý bude merať spotrebu jednotlivých domov a následne každomesačne dostane faktúru, ktorú bude rozpočítavať podľa elektromerov v domoch. "V prípade, ak obyvatelia Nového Majera uzavrú zmluvu s distribútorom, je ABG Trebišov ochotná umožniť zriadenie trafostanice na svojich pozemkoch, prípadne umožniť vstup na pozemky v jej vlastníctve za účelom vybudovania trafostanice," dodala právna zástupkyňa spoločnosti.

Kritickú situáciu by podľa vyjadrení obyvateľov malo riešiť aj mesto Trebišov. Podľa sťažností ľudí prišla z mesta do oblasti len v sobotu (12.4.) jedna cisterna s vodou, ani tá však nebola pitná.

Vedenie mesta v súvislosti s odpojením elektrickej energie v Novom Majeri reagovalo, že nemá právomoc v danej veci konať. "Nakoľko ide o spor tretích strán, mesto žiaľ nemá žiadne kompetencie v tejto veci zasiahnuť, keďže nie je vlastníkom ani prevádzkovateľom elektrozariadení a ani poskytovateľom elektrickej energie. V prípade potreby mesto poskytne súčinnosť pri výstavbe nových elektrozariadení príslušnou oprávnenou organizáciou," uviedol pre TASR primátor Trebišova Marián Kolesár.