Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Neplatičom daní nechá mesto Vranov zadržať vodičský preukaz

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keďže náročný a zdĺhavý proces trvajúci aj niekoľko rokov končí často neúspešne, mesto sa rozhodlo využiť možnosť pristúpiť k výkonu exekúcie zadržaním vodičského preukazu.

Vranov nad Topľou 6. júna (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou pristupuje k novému spôsobu vymáhania daňových nedoplatkov, dlžníkom nechá zadržať vodičský preukaz. Umožňuje mu to novela zákona o správe daní účinná od januára 2020. Samospráva preto daňovníkom radí, aby si skontrolovali, či nemajú pozdĺžnosti voči mestu na miestnych daniach a poplatkoch a vyhli sa tak možnej exekúcii.

Ako informuje mesto na svojej internetovej stránke, vymáhanie daňových nedoplatkov patrí dlhodobo k jeho prioritám. Keďže náročný a zdĺhavý proces trvajúci aj niekoľko rokov končí často neúspešne, mesto sa rozhodlo využiť možnosť pristúpiť k výkonu exekúcie zadržaním vodičského preukazu. "Pred začatím daňovej exekúcie správca dane preverí, či daňový dlžník je držiteľom vodičského preukazu. Následne vydá rozhodnutie o začatí daňového exekučného konania a dlžníkovi zašle daňovú exekučnú výzvu, v ktorej ho upozorní, že v prípade neuhradenia vymáhaného nedoplatku v určenej lehote vydá daňový exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu," ozrejmil referát daní a poplatkov mestského úradu s tým, že tento príkaz smeruje na políciu. Políciou zadržaný vodičský preukaz sa neplatcovi dane vráti po vyrovnaní vymáhaného nedoplatku.

"Zároveň vyzývame všetkých daňových dlžníkov, aby aktívne komunikovali a spolupracovali so správcom dane pri hľadaní riešení na likvidáciu, respektíve postupné znižovanie daňových nedoplatkov," doplnil referát s tým, že o výške nedoplatku na daniach sú všetci daňoví dlžníci pravidelne informovaní formou výziev.