Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

DÁVAJTE SI POZOR: Nepriaznivé počasie na Slovensku komplikuje dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Množstvo snehu sťažuje situáciu na cestách v okolí Kežmarku, Spišského Bystrého a Spišskej Magury

Poprad 17. januára (TASR) - Sneženie pod Tatrami značne komplikuje situáciu vodičom. V Poprade a okolí sa vyskytuje poľadovica. Množstvo snehu sťažuje situáciu na cestách v okolí Kežmarku, Spišského Bystrého a Spišskej Magury. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

"Približne dva kilometre za Popradom, smer Spišské Bystré, autobus dostal šmyk a prevrátil sa na bok. V tom čase v ňom boli štyria cestujúci, ktorí utrpeli ľahké zranenia. Na mieste je hliadka Policajného zboru, ktorá usmerňuje dopravu," uvádza polícia.

V obci Kravany smerom do Spišského Bystrého dostal vodič osobného auta šmyk na neupravenej ceste. V dôsledku toho došlo k stretu s autobusom prímestskej dopravy. Obe vozidlá skončili v priekope. Udalosť sa obišla bez zranení. Na mieste je rovnako policajná hliadka.

V súvislosti s počasím polícia apeluje na vodičov, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania v tejto oblasti. Pokiaľ však cestu nemôžu z akéhokoľvek dôvodu odložiť na neskôr, nech zvýšia opatrnosť a obozretnosť na ceste. Pri samotnej jazde je potrebné brať do úvahy, že vozovka pokrytá snehom a v najhoršom prípade ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu. Je preto potrebné nechať si odstup od auta pred nimi. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají. Ak sa v nich vodič ocitne, je podľa polície potrebné pamätať, že pri ich prechádzaní môže ľahko dostať šmyk, a preto nech sa radšej drží v ich stope.

"Klzká vozovka môže vodičov zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia. Pri ňom sa môžu zablokovať kolesá a auto môže dostať šmyk. Hoci je dnes väčšina vozidiel vybavená ABS a k zablokovaniu kolies nedôjde, je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca. Riziko šmyku číha aj v zákrutách, recept, ako sa mu vyhnúť, znie: pred zákrutou spomaliť, zaradiť nižšiu rýchlosť a opatrne zabočiť," radí polícia.

Rovnako je potrebné pri snehovej pokrývke jazdiť do kopca pomaly a plynule. Ak vozidlo zostane stáť, vtedy môžu pomôcť snehové reťaze alebo zísť späť na rovinu a skúsiť to znova.

Sneženie v Banskej Bystrici skomplikovalo dopravu, problémy robia ťažký sneh a stromy



Intenzívne husté sneženie v Banskobystrickom a Breznianskom okrese skomplikovalo v utorok skoro ráno dopravu nielen v mestách, ale najmä na horských priechodoch. Donovaly sú aktuálne uzavreté pre všetku dopravu, Šturec zatiaľ iba pre vozidlá nad desať metrov a o 9.30 h cestári zatvorili pre kamióny aj Čertovicu. Pre TASR to konštatoval Ondrej Mikula, dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), závod Banská Bystrica.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Podľa Mikulu sú všetky ich vozidlá v teréne. Na horských priechodoch je zhruba desať odhŕňačov a sypačov, ktoré sa doteraz nezastavili. Situácia sa začala komplikovať už okolo 4. hodiny, v súčasnosti sa upokojuje. Cestári počítajú s tým, že popoludní by priechody mohli byť prejazdné pre všetku dopravu. Problémy im robí ťažký sneh, na Donovaloch ho napadlo okolo 15 centimetrov, a polámané stromy, ktoré musia píliť.

V Ružomberku husto nasnežilo, mechanizmy sú od rána v teréne



Pre husté sneženie sú v Ružomberku od skorého rána v teréne mechanizmy zimnej údržby, ktoré zabezpečujú prejazdnosť ciest a chodníkov. Hlavné mechanizmy sa pohybujú po frekventovaných cestách, traktory s radlicami zabezpečujú údržbu na sídliskách a vo vnútroblokoch. Informoval o tom hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Dodal, že obyvateľov i vodičov prosia o trpezlivosť a toleranciu. "Zimné mechanizmy nemôžu byť v jednom čase všade. Udržiavacie práce sa v zime uskutočňujú podľa dôležitosti ciest a chodníkov, pričom prednosť majú cesty a chodníky s najväčšou frekvenciou využívania," vysvetlil Miškovčík.

Zimná údržba sa v Ružomberku týka 86 kilometrov ciest, 62 kilometrov chodníkov, viac ako 23.000 štvorcových metrov parkovacích plôch a vyše 3000 štvorcových metrov schodov a lavičiek. Počas zimnej sezóny je v pohotovosti 22 kusov techniky. Na ružomberské cesty a chodníky je pripravených 380 ton chemického posypového materiálu a 230 ton štrku.

"Najväčšie problémy nám počas zimných mesiacov spôsobujú zle zaparkované vozidlá, ktoré bránia pohybu a otáčaniu vozidiel zimnej údržby," priblížil hovorca s tým, že napokon to spôsobuje zdržanie či úplné vynechanie údržby konkrétnych úsekov.

Pre husté sneženie popadali v Hornom Tisovníku stromy



Pre husté sneženie a poveternostnú situáciu popadali v Hornom Tisovníku v Detvianskom okrese v utorok stromy. TASR to potvrdil starosta obce Ján Kľuka s tým, že situácia na hlavnom cestnom ťahu v obci je však v súčasnosti stabilizovaná.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


Pripomenul, že kalamita nastala v noci z pondelka (16. 1.) utorok a pre sneženie padali stromy popri hlavnej ceste. Pre mimoriadnu situáciu bola približne dve až tri hody v tomto úseku zastavená doprava. Ako dodal, v obci bol aj skrížený kamión. Najviac zásahov mali podľa starostu hasiči, ktorí odstraňovali škody. "V súčasnosti je cesta prejazdná, treba však po nej prechádzať opatrne," zdôraznil s tým, že problémy v Hornom Tisovníku spôsobilo veľa snehu naraz. Spomenul, že v teréne sú spolu s ním ľudia, ktorí pomáhajú situáciu stabilizovať. Podľa jeho slov stromy na hlavnom cestnom ťahu v obci odstránili.

Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici informoval, že pre sneženie zasahovali v Banskobystrickom kraji hasiči a aj dobrovoľní hasiči. Poznamenal, že od pondelka do utorka do 9.00 h to bolo 47-krát. Celkovo zasahovalo 79 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi hasičskej techniky. Riešili prevažne pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a prejazd ciest. Najviac zásahov mali príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom z hasičskej stanice v Banskej Štiavnici, ktorí zasahovali deväťkrát.

Hasiči v Banskobystrickom kraji mali pre počasie 47 výjazdov


V súvislosti s počasím, sprevádzaným najmä intenzívnym snežením, zasahovali hasiči a členovia dobrovoľných hasičských zborov v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) už 47-krát. Ich výjazdy v kraji od pondelka (16. 1.) od 6.00 h do utorka do 9.00 h boli prevažne k odstraňovaniu a píleniu popadaných stromov a k sprejazdňovaniu ciest. TASR o tom informoval Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Pavol Zachar


"Celkovo zasahovalo 79 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Najviac zásahov, deväť, vykonali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom z hasičskej stanice v Banskej Štiavnici," konštatoval Kondela.

V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali aj dobrovoľné hasičské zbory obcí Podhorie, Kokava nad Rimavicou, Štiavnické Bane, Látky, Osrblie, Banská Štiavnica, Janova Lehota, Hronská Dúbrava a Muráň. Na výjazdy išlo 33 členov na 11 kusoch techniky.

Sneženie, námraza, skrížené kamióny, ale aj vozidlá s letnými pneumatikami, ktoré blokovali cestu, si vyžiadali opatrenia aj zo strany polície v BBSK.

"Prejazd vozidiel sme museli aktívne regulovať zvýšeným počtom policajných hliadok. Kritická situácia bola zvládnutá. V ranných hodinách nedošlo k žiadnej vážnej dopravnej nehode," zhodnotila polícia.

Vodičov vyzýva, aby boli maximálne opatrní, znížili rýchlosť jazdy a prispôsobili ju stavu a povahe vozovky. V takomto počasí je potrebné dodržiavať väčšie vzdialenosti medzi vozidlami, aby stihli vodiči včas reagovať na prípadnú, náhle vzniknutú situáciu na ceste.

Pre husté sneženie popadali stromy na ceste v smere na Biele Vody



Pre sneženie a poveternostnú situáciu popadali v Detvianskom okrese v utorok stromy okrem Horného Tisovníka aj v Hriňovej. TASR to potvrdila vedúca oddelenia služieb hriňovského mestského úradu Zuzana Tršová.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš


Pripomenula, že zamestnanci si museli poradiť s piatimi spadnutými stromami na ceste z Hriňovej smerom na Biele Vody. Ako dodala, snežiť začalo v utorok v polohách od približne 550 metrov nad morom. V nižších polohách a aj v centre Hriňovej podľa nej padal dážď až dážď so snehom. "Menšia kolízia sa stala ráno. Miestny autobus pre mokrý a ťažký sneh a neupravenú cestu ostal stáť na otočke autobusov v miestnej časti Priehalina," spresnila. Doplnila, že v miestnych častiach Snohy, Štoliansko a Biele Vody napadlo približne 20 až 25 centimetrov mokrého snehu. "Hlavné cesty upravujú dve vozidlá značky Tatra s radlicou a posypovou nadstavbou. Bočné cesty vyorávajú traktory," podotkla. Od rána podľa jej slov vybavili aj niekoľko telefonátov od nespokojných občanov. "Zatiaľ sa však všetko podarilo vyriešiť," zhrnula.

V Hriňovej mali pre zimnú sezónu zásobu 1800 ton posypového materiálu a šesť ton cestárskej soli. Mesto má v rozľahlom a kopcovitom chotári v správe 178 kilometrov ciest a ďalšie kilometre chodníkov. Svojou rozlohou je podľa samosprávy piatym najrozľahlejším mestom na Slovensku. "Napriek tomu sa nám darí drsnú podpoliansku zimu zvládať," ukončila Tršová.

Pre husté sneženie popadali v utorok stromy aj v Hornom Tisovníku. TASR to potvrdil starosta obce Ján Kľuka s tým, že situácia na hlavnom cestnom ťahu v obci je však v súčasnosti stabilizovaná.

V Detve pre počasie boli problémy na ceste, spadol strom a vypadla aj elektrina


Pre počasie boli v utorok v Detve problémy na ceste, spadol strom a nastal aj výpadok elektriny. TASR to potvrdil hovorca mesta Milan Suja s tým, že v súčasnosti sú všetky cesty v meste zjazdné.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Pripomenul, že najhoršia situácia bola v miestnych častiach Piešť I. a Piešť II. - Rakytné, kde bolo ráno na cestách približne desať centimetrov mokrého snehu. Podobne na tom boli podľa hovorcu cesty v častiach mesta Skliarovo, Zapriechody, Melichova skala a Spúšťanka.

Zimnú údržbu v meste zabezpečujú Technické služby Detva. Tie mali v teréne dva traktory s radlicami a jeden sypač s radlicou. Okrem ciest čistili od snehu aj chodníky popri hlavnom ťahu medzi sídliskom a historickou časťou mesta. "Počas sneženia výraznejšie komplikácie nezaznamenali, problémy boli iba na ceste na Chrapkovú, kde na cestu spadol strom. Pracovníci služieb ho však odstránili," spresnil Suja s tým, že v utorok predpoludním bola bez elektriny historická časť mesta.

Detva má okolo 120 kilometrov ciest. Náklady za zimnú údržbu sa mestu odhadujú ťažko. Minulá zima stála mesto 50.000 eur, súčasná bude podľa hovorcu pravdepodobne drahšia. Konštatoval, že k zvýšeným cenám za posypové materiály pripočíta mesto vyššie náklady na pohonné látky.

Situácia v súvislosti so snežením pod Tatrami je stabilizovaná



Situácia v súvislosti so snežením pod Tatrami je stabilizovaná. Cestári však očakávajú ďalšie sneženie podvečer. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest pre oblasť Poprad Marcel Polomský, posledné úseky ciest, ktoré boli najviac postihnuté, aktuálne dočisťujú.

"Všetky autá, ktoré boli schopné jazdy, boli v teréne, ale len v Poprade a v Štrbe, pretože Kežmarok mal miernejšie sneženie a Levoča bola úplne v pohode," povedal Polomský.

Dopravu v Banskej Bystrici komplikoval ťažký sneh a popadané vedenie



Husté sneženie spojené s ťažkým snehom a popadaným elektrickým vedením spôsobili v utorok v Banskej Bystrici problémy s dopravou najmä v čase, keď sa ľudia presúvali do práce a deti do škôl. Mesto od rána upozorňovalo obyvateľov, že odhŕňanie ciest a chodníkov sa realizuje postupne, žiadalo ich o trpezlivosť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc


Mechanizmy určené na výkon zimnej údržby i pracovníci zabezpečujúci ručné čistenie a posyp boli v teréne. "Od tretej hodiny ráno sme mali vonku na cestách všetkých 11 vozidiel a v plnom nasadení našich pracovníkov," reagoval pre TASR majiteľ firmy MIS Milan Smädo, ktorá má na starosti zimnú údržbu miestnych komunikácií. "Tvorili sa jazyky, vodiči išli preto pomaly, to spomaľovalo premávku a tvorili sa dlhé kolóny na viacerých miestach. Postupovali sme podľa operačného plánu zimnej údržby, cesty boli prejazdné," zdôraznil Smädo.

Podľa plánu ako prvé v poradí sú zberné miestne komunikácie, cesty s MHD a prístupové cesty k zdravotníckym zariadeniam. Potom nasledujú tie, ktoré sú dôležité na zásobovanie alebo dopravu z priemyselných závodov.

Podľa Smäda najvážnejšie problémy boli ráno od Ulice THK smerom na kruhový objazd, kde sa v kopci šmýkal trolejbus. Dopravu v meste vrátane trolejbusovej komplikovalo aj popadané vedenie.