Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Trnavskí amatérski divadelníci sa stretnú na Malej scénickej žatve

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom prehliadky je pozdvihnúť odbornú úroveň divadelníkov v Trnavskom kraji.

Trnava 31. marca (TASR) – Divadlo Jána Palárika (DJP) a Divadelné štúdio DISK budú v sobotu (2. 4.) v Trnave dejiskom Malej krajskej scénickej žatvy 2022. Trnavské osvetové stredisko (TOS) ju pripravilo ako krajské postupové kolo k celoštátnym súťažiam Belopotockého Mikuláš a divadla mladých FEDIM. Zúčastnia sa na nej štyri neprofesionálne divadelné súbory z Trnavského kraja, informovala o tom Daniela Polášová z TOS.

Prezentáciu umeleckej tvorby o 10.00 h odštartuje divadlo mladých - Univerzitné divadlo THE.ART.RE z Trnavy s inscenáciou Turbulencie, ktorá je výsledkom tvorby autorského kolektívu. Inscenácia Červené šatky je druhou divadelnou hrou Gbelského ochotníckeho divadla Gbelík z Gbiel. Reprezentovať budú Prúdy tradičného divadla o 13.00 h,“ informovala Polášová. V rovnakej súťažnej kategórii sa na prehliadke zúčastňuje DEMOscéna - autorské divadlo z Trnavy s inscenáciou Čo ohľadom čoho? o 16.30 h. Všetky tri predstavenia budú v DJP.

Posledné, večerné predstavenie o 20.00 h odohrá Divadlo DISK na domácej scéne v kultúrnom dome na Kopánke. Predstaví autorskú hru režiséra Blaha Uhlára a kolektívu Stayin' Alive. Vstup na všetky predstavenia je voľný.

Cieľom prehliadky je pozdvihnúť odbornú úroveň divadelníkov v Trnavskom kraji. Odbornú a metodickú analýzu výsledkov budú posudzovať prizvané odborné lektorky - dramaturgička a režisérka Zuzana Galková z Martina, divadelná kritička, pedagogička Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení Martina Mašlárová a Lucia Lasičková z Národného osvetového centra.

Krajskú súťažnú prehliadku Malá krajská scénická žatva z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia, spolufinancovaná je Národným osvetovým centrom a Trnavským samosprávnym krajom.