Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nočný protest nespokojných Dvoriančanov: Blokovali prejazd kamiónov

Dvoriančania z nedele na pondelok 27. júla 2015 svoju nespokojnosť vyjadrili protestným zhromaždením, keď frekventovanú cestu I/79 blokovali na priechode pre chodcov. Prechádzali ním 30 minút zo strany na stranu. Foto: TASR/Roman Hanc

Nie sme tu zo špásu, máme veľké problémy, skonštatoval organizátor protestu.

Dvorianky 27. júla (TASR) - Neodkladné riešenie problému intenzívnej dopravy žiadajú obyvatelia obce Dvorianky v Trebišovskom okrese. Denne ňou prejdú tisícky kamiónov, z ktorých podľa domácich prekročí väčšina maximálnu povolenú rýchlosť. Hluk a vibrácie sprevádza praskanie múrov a nespavosť. Dvoriančania z nedele na pondelok (27. 7.) svoju nespokojnosť vyjadrili protestným zhromaždením, keď frekventovanú cestu I/79 blokovali na priechode pre chodcov. Prechádzali ním 30 minút zo strany na stranu.

"Nie sme tu zo špásu, máme veľké problémy," uviedol na nedeľnom proteste jeho zvolávateľ Juraj Koscelanský. Poškodzovanie domov a nespavosť ľudí dáva do súvislosti s aroganciou vodičov kamiónov nerešpektujúcich maximálnu povolenú - 40- a 50-kilometrovú rýchlosť pri prejazde obcou. Hluk a vibrácie trápia domácich hlavne v noci keď prechádzajú obcou kolóny nákladných áut. "Minulú nedeľu od 23.52 do 24.00 h, to je za osem minút, som tu napočítal 137 kamiónov. Denne ich tadiaľto prejde do 3000. To je na nevydržanie," podotkol Koscelanský.



"Potrebujeme sa vyspať, mi takisto vstávame do práce. Keď niekto počíta ovečky pred spaním, my počítame kamióny, je to smutné," konštatovala nespokojná obyvateľka Dvorianok počas nedeľného protestu. "Človek keď vstáva ráno do práce na štvrtú, pol piatu, to sa jednoducho nevyspíte. Máme tu neustály hluk, otrasy. Je leto, horúco, no okná pre hluk neotvárame, jednoducho sa to nedá," priblížil svoje skúsenosti obyvateľ obce Ján Roháľ. Aj on sa v nedeľu zapojil do blokácie cesty v Dvoriankach. Podieľala sa na nej celkovo približne stovka miestnych obyvateľov.

Trpezlivosť Dvoriančanov pretiekla. Žiadajú štátne orgány o urýchlené riešenie ich problému. Doterajšie opatrenia, ktorými boli spoplatnenie cesty pre kamióny, spomaľovacie ostrovčeky pred obcou, zníženie povolenej rýchlosti na 50 a 40 kilometrov za hodinu či inštalácia informatívneho merača rýchlosti, považujú za nedostatočné. Mužov zákona ďalej vyzývajú na väčšiu aktivitu. "Keby tu dostal pokutu každý previnilec, tak má polícia toľko finančných zdrojov na ďalšie investície, že až!" zdôraznil Koscelanský.



Obyvatelia zemplínskej obce si sľubujú čiastočnú nápravu od inštalácie nových technických zariadení. "Mohli by tu pomôcť pevné radary s objektívnou zodpovednosťou, ktoré každého previnilca zaznamenajú. Nech sa potom zamestnávateľ vysporiada s takým vodičom," poznamenal zvolávateľ nedeľného protestu. Ešte ideálnejším riešením by bol obchvat obce. "Predprojektová príprava obchvatu bude realizovaná v termíne do 30. novembra 2016, projektová príprava v termíne do 31. júla 2021 a samotná stavebná realizácia obchvatu sa uskutoční do 31. augusta 2023," informoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. "Ktovie či tu dovtedy budeme my a naše domy," obáva sa Koscelanský.

Dvorianky nie sú jediné, ktoré trápia kamióny pri svojom tranzite medzi Poľskom a Maďarskom. Situáciu zhoršilo v posledných týždňoch uzavretie cesty I/73 na severe Prešovského kraja, ktorá prechádza rekonštrukciou. "Samozrejme, aj my by sme boli radšej, keby sme v každom z takmer 3000 miest a obcí na Slovensku mohli vybudovať obchvaty na elimináciu nákladnej dopravy. Nie je to však v možnostiach štátu, aby sa takéto kroky dali realizovať všade a v krátkom časovom horizonte," dodal Kóňa.