Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

I. Nesrovnal: M. Ftáčnik nie je schopný riešiť stav Hlavnej stanice

Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Michal Svítok

Mesto na svoju obranu uvádza, že ani nič robiť nemôže, kým nie je vypovedaná pre mesto nevýhodná zmluva o budúcej kúpnej zmluve na pozemky v lokalite Hlavnej stanice.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Hlavné mesto síce má možnosť vypovedať nevýhodnú zmluvu, ktorá sa týka revitalizácie lokality Hlavnej stanice, no nekoná. Bratislavská samospráva pod vedením Milana Ftáčnika tak ešte viac zväčšuje hanbu mesta, ktorou je stav Hlavnej stanice a jej bezprostredného okolia. Na brífingu v Bratislave to dnes uviedol kandidát na primátora Bratislavy, bratislavský poslanec Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS).

"Vzhľad Hlavnej stanice i Predstaničného námestia je symbolom bezradnosti a neschopnosti súčasného primátora," uviedol pred novinármi Nesrovnal spolu so svojím kolegom z mestského poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozefom Uhlerom. "Primátora mestské zastupiteľstvo už dávno zaviazalo, aby mesto rekonštruovalo Hlavnú stanicu a jej okolie, no mesto neurobilo nič," dodal Nesrovnal.

Mesto na svoju obranu uvádza, že ani nič robiť nemôže, kým nie je vypovedaná pre mesto nevýhodná zmluva o budúcej kúpnej zmluve na pozemky v lokalite Hlavnej stanice, ktorú Bratislava podpísala ešte za primátora Adreja Ďurkovského so spoločnosťou Transprojekt. Tá deklaruje záujem zrevitalizovať do roku 2016 Predstaničné námestie. "Sme rukojemníkmi tejto zmluvy, ktorú mimochodom podpísal bývalý primátor Andrej Ďurkovský v posledný deň svojho pôsobenia vo funkcii a schválili mestskí poslanci s prevahou SDKÚ-DS a KDH," povedal Andrassy.

Nesrovnal však tvrdí, že mesto má v rukách "všetky tromfy" a reálnu možnosť, ako túto zmluvu vypovedať. "Podľa právnej analýzy, ktorú má mesto k dispozícii, a na základe posudkov je jasné, že investor nemôže zrealizovať svoj zámer do roku 2016, keďže doteraz nepožiadal o potrebné stavebné povolenia," dodal Uhler. Mesto by preto podľa neho malo vypovedať zmluvu a vyhlásiť na rekonštrukciu Hlavnej stanice a jej okolia medzinárodnú súťaž.

Andrassy hovorí, že Bratislava jasný argument pre vypovedanie zmluvy nemá. "Podľa právnej analýzy a posudku, ktorý si hlavné mesto dalo urobiť, je projekt revitalizácie možné zrealizovať, ak investor spustí do júna tohto roku všetky potrebné povoľovacie procesy," povedal pre TASR Andrassy. Mesto musí preto podľa neho počkať, lebo ak by konalo unáhlene, hrozilo by, že s investorom prehrá súdny spor, ktorý mesto pripravil o miliónové sumy. Tie by muselo mesto platiť ako odškodné za doterajšie investície Transprojektu a zmarenie investičného zámeru. "Mesto má samo veľké pochybnosti o tom, či investor dokáže zrealizovať svoj projekt, no na to, aby pristúpilo k vypovedaniu zmluvy, musí mať nespochybniteľný a zákonný dôvod," zdôraznil Andrassy.