Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Nesvadoch stavajú nové termálne kúpalisko

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po problémoch s hľadaním investora sa obec rozhodla postaviť kúpalisko vlastnými silami.

Nesvady 29. mája (TASR) – Na juhozápadnom Slovensku vyrastá nové termálne kúpalisko. Jeho výstavbu realizuje Obec Nesvady v okrese Komárno. Po problémoch s hľadaním investora sa obec rozhodla postaviť kúpalisko vlastnými silami. Pôvodný projekt okresala, plánované náklady zredukovala na súčasných 2,5 milióna eur, ktoré bude hradiť zo svojho rozpočtu. Výstavba areálu Kúpeľného centra termálneho kúpaliska sa začala v auguste minulého roka.

„Ak pôjde všetko podľa plánu, malo by byť hotové v priebehu budúceho roka,“
povedal starosta Jozef Haris. Podľa jeho slov prispeje nové termálne kúpalisko k celkovému rozvoju mikroregiónu. Podľa schváleného územného plánu obce je predmetné územie vyčlenené na kúpeľné a rekreačné účely.

Kúpalisko využije miestnu geotermálnu vodu, ktorá je z balneologického hľadiska vhodná na vonkajšiu balneoterapiu pre ochorenia pohybového aparátu, nervové a kožné ochorenia. Obec Nesvady je vlastníkom dvoch termálnych vrtov, vrtu GN-1 a K-3. Na realizáciu investície využije vrt GN-1, ktorý bol navŕtaný v roku 2008 do hĺbky 1505 metrov. Povrchová teplota vody je 60 stupňov Celzia. Na pozemku s výmerou 49 hektárov by mal v prvej etape vyrásť komplex pozostávajúci z troch vonkajších termálnych bazénov a ich nutného príslušenstva, parkoviska a autokempingu.

Navrhovaná kapacita kúpaliska pre letnú prevádzku je 552 osôb, predpokladaná denná návštevnosť je odhadovaná na 1104 osôb. Navrhovaná kapacita pre zimnú prevádzku je 108 osôb, denná návštevnosť pre zimnú prevádzku je odhadovaná na 324 osôb. Celková počiatočná kapacita parkoviska je navrhnutá pre 84 vozidiel, štyri automobily pre imobilných návštevníkov a dva autobusy. Na novovybudovanom termálnom kúpalisku by malo vzniknúť deväť nových pracovných miest v zimnej prevádzke a 14 v letnej prevádzke.

Termálne kúpalisko by malo byť určené na letnú rekreáciu a predĺženú rekreáciu najmä pre obyvateľov obce a jej záujmového územia, ktoré spolu s mestami Nové Zámky a Hurbanovo predstavuje viac ako 70.000 obyvateľov. Výstavbou nekrytých vonkajších bazénov a ich nutného príslušenstva vznikne v uzavretom areáli ucelený komplex. Tento bude tvoriť základ budúceho areálu vodných plôch rôzneho typu, ubytovania a wellness rozloženého po celej disponibilnej ploche. Podľa projektu by v ďalších štyroch etapách mali postupne pribudnúť rehabilitačné pavilóny a promenáda s gastroslužbami, športoviská, rekreačné domy a chaty, rekreačné jazero, pódium pri jazere, reštaurácia, požičovňa športových potrieb, tobogany, detský pavilón, wellness hotel, domov seniorov, penzióny, futbalový štadión a rekreačný golf. Rozsiahlu investíciu by mala ukončiť výstavba geotermálnej elektrárne.