Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Biskupovi R. Balážovi otvoria v rodnej obci Nevoľné pamätnú izbu

V roku 1940 sa narodil cirkevný hodnostár, náboženský spisovateľ a banskobystrický diecézny biskup RUDOLF BALÁŽ. Zomrel 27.7.2011. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V expozícii, ktorú obec spolu s miestnou farnosťou pripravovala niekoľko rokov, budú sprístupnené písomnosti z verejného i neverejného pôsobenia biskupa a jeho osobné veci Biskupa.

Nevoľné 3. augusta (TASR) - Pri príležitosti 5. výročia smrti biskupa Rudolfa Baláža otvoria v sobotu 6. augusta v jeho rodnej obci Nevoľné v okres Žiar nad Hronom pamätnú izbu. V expozícii, ktorú obec spolu s miestnou farnosťou pripravovala niekoľko rokov, budú sprístupnené písomnosti z verejného i neverejného pôsobenia biskupa a jeho osobné veci.

Súčasťou expozície sú napríklad dva osobné spisy vedené ŠtB, rozhodnutie označené ako prísne tajné o previerke jeho sledovanej činnosti, keď ešte ako kňaz pôsobil pod bremenom nemilosti verejných funkcionárov, či písomnosti z pera druhého predsedu Konferencie biskupov Slovenska.

Ako uviedol starosta Nevoľného Štefan Henžel, v prvej expozícii pamätnej izby sprístupnia aj jedno z jeho liturgických rúch, historické fotografie či osobné predmety, ktoré boli súčasťou každodennosti banskobystrického diecézneho biskupa. Expozícia sa podľa slov starostu bude obmieňať, nakoľko pamätných predmetov je väčšie množstvo. Na účely pamätnej izby obec zrenovovala priestory, ktoré návštevník nájde pri vstupe do obce od Kremnice.

Slávnostné otvorenie je naplánované na sobotu 6. augusta. O 9.00 h bude vo farskom kostole Premenenia Pána v Nevoľnom svätá omša, po nej o 10.30 h otvoria a požehnajú pamätnú izbu. V nedeľu 7. augusta bude slávnostnú svätú omšu v Nevoľnom o 10.00 h celebrovať banskobystrický diecézny biskup Marián Chovanec.