Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nevyužitý potenciál rieky Hornád má zmeniť maďarsko-slovenský projekt

Na snímke zrekonštruované úseky ochrannej hrádze rieky Hornád v intraviláne mesta Košíc 10. novembra 2014, foto z archívu. Foto: TASR/František Iván

Napríklad na maďarskej strane rieky vytvorí obec Hernádkércs lodný domček.

Košice 28. novembra (TASR) - Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE - RivEr JOurney experIenCE. „Hlavným cieľom je spojiť územie popri rieke a využiť ju ako vodnú turistickú trasu vytvorením tzv. kayak-canoeing sharing systému,“ ozrejmil Lukáš Kostenský z občianskeho združenia (OZ) River & Mountain, ktoré je vedúcim partnerom projektu.

Jedným z plánov je vybudovať prístupovú infraštruktúru pozdĺž Hornádu vrátane prístavov, zakúpiť kajaky, kanoe a kontajnery na ich uskladnenie. Cieľom je tiež zrealizovať oddychové zóny v partnerských obciach. Navyše, sa vytvorí aj systém požičiavania bicyklov, čo doplní ponúkané eko-turistické služby v regióne. Slovenským a maďarským partnerom projektu, ktorých je dohromady 15, sa podarilo na jednotlivé aktivity získať z Európskeho fondu regionálneho rozvoja viac ako 1,3 milióna eur.

„Naše OZ bude mať okrem celkovej koordinácie na starosti obstaranie štyroch samoobslužných požičovní kajakov vrátane vybavenia plavidlami, veslami a potrebným príslušenstvom, obstaranie prívesu na zvážanie kajakov a nabíjacej stanice pre e-biky,“ doplnil Kostenský s tým, že združenie tiež zorganizuje doplnkové podujatia. Partnerom projektu je aj Ľuboš Grajcár, ktorý obstará minivan s prívesom na prevoz plavidiel a bicyklov, štyri samoobslužné požičovne kajakov vrátane vybavenia a 17 bicyklov.
Na snímke úsek ochrannej hrádze rieky Hornád v intraviláne mesta Košíc 10. novembra 2014, foto z archívu.
Foto: TASR/František Iván

„Obec Veľká Lodina zrekonštruuje svoj park, ktorý bude slúžiť tiež ako oddychová zóna pre turistov,“ doplnil Kostenský. Ďalšími obcami zapojenými do projektu sú Kysak, Družstevná pri Hornáde, Kostoľany nad Hornádom, Ždaňa a Milhosť. Tie vo svojich katastroch vybudujú nástupné a výstupné miesta pre kajakárov, oddychové zóny s nabíjacou stanicou pre e-biky vrátane požičovne, pumptrackovú dráhu i outdoorovú posilňovňu. „Jednotlivé obce tak isto obstarajú jednotné historické stany, ktoré budú slúžiť počas realizácií spoločných podujatí,“ upozornil Kostenský.

Na maďarskej strane rieky vytvorí obec Hernádkércs lodný domček. Ubytovacie kapacity zabezpečí aj Kmetty Benjámin, ktorý vybuduje drevené domčeky v obci Nagykinizs priamo na brehu rieky. Spoločnosť VÉDÉPSZOLG KFT zase postaví vidiecke ekologické ubytovanie vo Felsődobsza. V obci Hidasnémeti zrekonštruujú časť obecnej budovy, kde vznikne informačná kancelária. „Obec Hernádszentandrás zrekonštruuje na eko-letnú školu a centrum pre deti a mládež starú budovu vo svojom vlastníctve,“ priblížil Kostenský.

Práce na projekte by mali trvať do februára 2023. Po dokončení sa očakáva zvýšenie návštevnosti i zlepšenie spoločne poskytovaných cezhraničných služieb v oblasti ekoturistiky. Celkové náklady na jednotlivé aktivity sú vo výške 1,55 milióna eur.