Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Regióny

Nevyužitý pozemok premenila obec Komjatná na náučný ovocný sad

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ovocný sad vznikol na nevyužitom pozemku v areáli materskej školy. Nachádzajú sa v ňom viaceré pomerne vzácne tradičné odrody.

Komjatná 25. októbra (TASR) – Samospráva dolnoliptovskej obce Komjatná v okrese Ružomberok premenila nevyužitý pozemok v areáli materskej školy na náučný sad ovocných drevín. Svoje miesto v ňom budú mať aj viaceré, pomerne už vzácne tradičné odrody, o ktoré majú pestovatelia v poslednom čase čoraz menší záujem.

"Už dlhšie v nás driemala myšlienka, ako čo najvhodnejšie využiť túto spustnutú plochu. Napokon sme sa rozhodli, že ju pretvoríme na náučný ovocný sad, kde budú mať, verím, nielen tunajšie deti, príležitosť niečo sa podučiť o pestovaní a ošetrovaní ovocných stromov a kríkov," uviedol pre TASR starosta Otto Brtko.

Zároveň zdôraznil, že obci s týmto zdanlivo nenáročným projektom významne pomohli členovia okresnej a miestnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov. "Sadenice stromčekov nám darovali nezištní sponzori. Vďaka tomu sme nemuseli takmer vôbec siahnuť do obecnej pokladnice," pokračoval starosta Komjatnej.

"Pozemok by sme museli tak či tak oplotiť. Okrem toho sme prakticky prispeli už iba prípravou pôdy na vysadenie viac ako 60 stromov a ďalších desiatok ovocných kríkov," dodal starosta. Sad bude niesť meno katolíckeho farára Daniela Oravského, ktorý v Komjatnej pôsobil takmer 50 rokov.