Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Nezamestnanosť v okrese Čadca dosahuje 13,59 %

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mieru nezamestnanosti v okrese Čadca negatívne ovplyvňuje dlhodobo sa prehlbujúci nesúlad medzi profesijnou orientáciou absolventov stredných i vysokých škôl a dopytom na regionálnom pracovnom trhu.

Čadca 23. júla (TASR)- Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Čadci v súčasnosti eviduje 5848 uchádzačov o prácu, čo predstavuje na horných Kysuciach mieru nezamestnanosti 13,59 %. Voľných pracovných miest ponúka úrad 39.

"Od začiatku minulého roka pokračuje na našom úrade mierny nárast vo všetkých ukazovateľoch miery nezamestnanosti. Zásadným a dlhodobým problémom je stagnácia tvorby nových pracovných miest najmä dlhodobého charakteru," uviedol pre TASR riaditeľ ÚPSVaR v Čadci Miroslav Mareček a dodal: "Na horných Kysuciach sa premieta trend z Českej republiky, všeobecne sa zhoršujúca ekonomická situácia s prirodzeným dopadom na pracovný trh v oblasti zamestnanosti v Česku."

Mieru nezamestnanosti v okrese Čadca negatívne ovplyvňuje dlhodobo sa prehlbujúci nesúlad medzi profesijnou orientáciou absolventov stredných i vysokých škôl a dopytom na regionálnom pracovnom trhu. Mladí ľudia vo veku do 24 rokov spolu s nezamestnanými nad 50 rokov tvoria najväčšiu skupinu uchádzačov o prácu na horných Kysuciach.

V okolí Čadce ponúka 22 zamestnávateľov iba 39 voľných pracovných miest. Z toho majú najviac ponúk čadčianske firmy M&H Slovensko, s. r. o., a JJ Elektronic, s. r. o. Najžiadanejšie sú profesie čašník, krajčírka, šička, operátor výroby, obsluha priemyselných strojov, vodič, skladník, predavač a murár. Pre zdravotne postihnutých občanov je v ponuke povolanie vrátnika.

Susedný český región Ostravsko stráca na Kysuciach pôvodný záujem o robotníkov v oblasti banského a hutníckeho priemyslu a v súčasnosti má pracovný trh v ČR záujem predovšetkým o lekárov, zdravotné sestry a profesie v stavebníctve a strojárskom priemysle.