Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nezisková organizácia Áno pre život pomôže ľuďom v núdzi aj online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nezisková organizácia reaguje na aktuálnu situáciu v súvislosti s obmedzeným pohybom ľudí.

Rajecké Teplice 6. apríla (TASR) – Nezisková organizácia Áno pre život, ktorá pomáha ľuďom v núdzi, spustila online poradenstvo prostredníctvom internetovej stránky anoprezivot.sk. V skúšobnej dobe poskytuje počas pracovných dní dvojhodinové poradenstvo. TASR o tom informovala riaditeľka neziskovej organizácie Zuzana Dobešová.

Doplnila, že ľudia v núdzi sa môžu na odborníkov obrátiť od 9.00 h do 11.00 h. "Reagujeme na potreby ľudí v kríze a predpokladáme, že najmä pre obete domáceho násilia je jednoduchšie napísať krátku správu, ako telefonovať. Preto ponúkame online čet pre všetkých, ktorí potrebujú pomôcť. V piatok budeme v uvedených hodinách poskytovať na čete psychologické poradenstvo. Mimo tohto času nám návštevníci môžu nechať správu a ozveme sa im v najbližší pracovný deň. Četovať môžu anonymne, nemusia vôbec prezradiť svoju totožnosť," uviedla Dobešová.

Nezisková organizácia podľa nej reaguje na aktuálnu situáciu v súvislosti s obmedzeným pohybom ľudí. "Online poradenstvo rozbiehame pre ženy, členov rodiny, starších ľudí, ktorí potrebujú pomôcť. Odborníčky pomáhajú obetiam násilia či iných trestných činov, riešia krízy v rodinách, sociálnu núdzu, nedostatok potravín. Pomáhajú v prípadoch, keď ľudia nemajú kde bývať. Taktiež poskytujú poradenstvo v prípade ohrozenia života a zdravia," vysvetlila riaditeľka Áno pre život.

"Okrem tejto pomoci môžu ľudia v núdzi využiť online čet na facebooku Áno pre život a bezplatnú telefonickú nonstop Linku pomoci 0800 12 00 24. Ale aj telefonický alebo e-mailový kontakt na poradcov - špecializované sociálne poradenstvo 0911 756 029 (apz.poradna@nextra.sk), právne poradenstvo 0911 756 034 (poradenstvo@nextra.sk), sociálne poradenstvo 0910 852 105 (apz.centrum@nextra.sk), komplexné sociálne poradenstvo a sociálne služby – dočasné ubytovanie 0911 534 894 (apz.domov@nextra.sk)," dodala Dobešová.

Nezisková organizácia Áno pre život vznikla v roku 1998 za účelom pomoci tehotným ženám v núdzi a matkám s deťmi – obetiam domáceho násilia. "Za činnosť v oblasti sociálnej práce a inklúzie zraniteľných skupín obyvateľstva získala ocenenie v rámci programu Cena Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu," uzavrela Dobešová.