Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nežnú revolúciu si v Trnavskom kraji pripomenú sériou podujatí

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Foto: TASR Lukáš Grinaj

V trnavskom kultúrnom centre Malý Berlín sa v stredu o 18.00 h začne online beseda s ukrajinským filozofom a novinárom Volodymyrom Yermolenkom.

Trnava 14. novembra (TASR) - Séria kultúrnych, vzdelávacích a spoločenských podujatí sa pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu uskutoční v tretí novembrový týždeň v Trnavskom kraji. Vyvrcholením spomienky na Nežnú revolúciu bude odovzdávanie výročnej Ceny slobody Antona Srholca, informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

"Spomienka na všetky obete totalitného režimu nás zaväzuje k zodpovednosti za slobodu nadobudnutú po Nežnej revolúcii. Zaväzuje nás tiež k zodpovednosti jednoznačne odmietnuť šírenie nenávisti a neznášanlivosť. Ide menej o veľké slová a viac o konkrétne činy a postoje, ktoré každý z nás denne prejavuje vo vzťahu k svojim blízkym, susedom a spoluobčanom. Do tohto okruhu prirodzene počítam aj ľudí, ktorí vynútene opustili svoje domovy na Ukrajine, a ktorým sme u nás poskytli bezpečné útočisko. V prívetivej a otvorenej spoločnosti má každý miesto za stolom," uviedol.

V utorok (15. 11.) sa v Knižnici Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave uskutoční o 17.00 h stretnutie s českým historikom Michalom Macháčkom, autorom biografie o poslednom československom komunistickom prezidentovi Gustávovi Husákovi. V stredu (16. 11.) tam bude spomienkový program na básnika, prekladateľa a lekára Andreja Žarnova.

V trnavskom kultúrnom centre Malý Berlín sa v stredu o 18.00 h začne online beseda s ukrajinským filozofom a novinárom Volodymyrom Yermolenkom. S novinárom Mirkom Tódom bude diskutovať o tom, ako vojna mení chápanie Európy a aké je miesto Ukrajiny v európskom kontexte. V ten istý deň o 19.00 h bude politológ Jozef Lenč a jeho hostia sociológ Ábel Ravasz a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak hľadať odpovede na otázku, akú demokraciu vlastne (ne)chceme.

V kontexte osláv novembrových udalostí TTSK každoročne udeľuje Cenu slobody Antona Srholca za prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu alebo za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti. Galavečer sa uskutoční 1. decembra v Divadle Jána Palárika v Trnave.