Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Medveď pravdepodobne prvýkrát na Slovensku zabil človeka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok prijali v pondelok v ranných hodinách.

Liptovská Lúžna 14. júna (TASR) – Lesníci predpokladajú, že úmrtie 57-ročného muža v doline Banskô na Liptove sa zapíše do histórie ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka. TASR o tom v pondelok informovala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

Zamestnancov Lesov SR podľa nej prizvala polícia k terénnej obhliadke usmrteného muža v doline Banskô v pôsobnosti Lesnej správy Liptovská Osada. "Prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením. V mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Lesy SR dlhodobo upozorňujú na zvyšujúce sa riziko stretu človeka s medveďom, najmä v prírodnom prostredí," uviedla Debnárová.

"Po výsledku pitvy predpokladáme, že dnešný deň sa zapíše ako prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka. Definitívu potvrdí vykonaná pitva, na výsledok ktorej si ešte musíme počkať," doplnila Debnárová.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriely Kremeňovej prijali policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok v pondelok v ranných hodinách. "Počas pátracej akcie sme nezvestnú osobu vypátrali v katastri obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok bez známok života. Privolaný obhliadajúci lekár konštatoval smrť a s cieľom zistenia presnej príčiny smrti muža bude vykonaná pitva. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania vo veci prečinu usmrtenia," dodala krajská policajná hovorkyňa.

"Od 1. januára 2020 pracuje Zásahový tím pre medveďa hnedého v kompletne novom zložení a situáciu v súvislosti spolužitia človek-medveď na spoločnom území podrobne monitoruje. Od spomínaného dátumu zásahový tím neeviduje problémy spôsobené medveďom v obci Liptovská Lúžna a jej okolí," uviedol Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.