Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nie všetky studničky v bratislavských lesoch sú odporúčané ako pitné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzi pitné studničky patrí Partizánska lúka a II. kameňolom, ale tiež Šenkárka (nevyhovujúce pH).

Bratislava 27. mája (TASR) – Nie všetky studničky na území mestských lesov v Bratislave je možné oficiálne odporučiť ako pitné. Upozorňuje na to mestská organizácia, ktorá sa odvoláva na výsledky tohtoročného rozboru vody zo studničiek. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Pri niektorých studničkách je problém len nevyhovujúce pH, čo pri občasnom užití nemá vplyv na zdravie. Pri ďalších sa našla aj prítomnosť baktérií, hoci v malom množstve. Preto ich nemôžeme oficiálne odporučiť ako pitné," konštatujú mestské lesy.

Medzi pitné studničky patrí Partizánska lúka a II. kameňolom, ale tiež Šenkárka (nevyhovujúce pH). Ako nepitné vyšli z tohtoročných rozborov Železná studnička II. rybník, Slalomová lúka, Dlhá lúka - Pod dubmi, Johanka, Máriin prameň, Jarošová, Malý Slavín, Zbojnička, Himligárka či Chladná.

Štandardy na pitnú vodu sú veľmi prísne a skúma sa celkovo 24 rôznych parametrov (baktérie, mikroorganizmy, pH, dusitany, ale aj pach či zafarbenie). Ak je čo i len jeden parameter mimo normy, voda je označená ako nepitná.