Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Niektoré lokality Banskobystrického kraja sú stále bez prúdu

Žiarovka, ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Takou oblasťou je napríklad aj Lom nad Rimavicou v okrese Brezno, kde je situácia najhoršia.

Banská Bystrica 19. januára (TASR) – Nepriaznivé počasie, ktoré spôsobuje výpadky elektrickej energie, stále pretrváva a aj vo štvrtok boli niektoré miesta v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) bez prúdu. Ide najmä o chatové oblasti a lazy, kde budú práce spojené s obnovením dodávok pokračovať aj počas víkendu. Pre TASR to konštatoval Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD).

Takou oblasťou je napríklad aj Lom nad Rimavicou v okrese Brezno, kde je situácia najhoršia. V podobných lokalitách pracovníkom komplikuje opravy neprístupný a šmykľavý terén, majú problém dostať sa tam s technikou. Na miestach, kde opravy potrvajú dlhší čas, zapoja odberateľov aspoň provizórne.

K najmasívnejším výpadkom elektriny došlo v utorok (17. 1.), keď po hustom nočnom snežení v BBSK zostalo ráno bez prúdu viac ako 10.000 domácností. Na príčine boli najmä stromy a konáre padajúce pod náporom ťažkého snehu, ktoré strhávali vodiče vysokého napätia a poškodzovali stĺpy. Väčšinu odberateľov sa postupne podarilo pripojiť.

Ako upozornil Gejdoš, v odľahlejších oblastiach, kde došlo k vážnym poškodeniam sústavy, sa môžu opravy natiahnuť aj na niekoľko dní. Prednosť dostávajú vedenia, ktoré zásobujú väčší počet domácností alebo sociálne zariadenia.