Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Mesto Nitra zbytočne postavilo bazén a kúpilo prístroje za tisíce eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po roku mestskí poslanci schválili výpožičku nevyužívanej špecializovanej techniky pre Diecéznu charitu Nitra.

Nitra 3. júla (TASR) – Zariadenie pre seniorov Zobor nechalo mesto pri rekonštrukcii vybaviť špeciálnymi prístrojmi a vybavením, ktoré nie je schopné využívať. Pri prestavbe bývalej detskej nemocnice na toto špecializované pracovisko sa v rámci schváleného projektu vybudoval bazén. Okrem toho sa nakúpili terapeutické a lekárske prístroje. Bazén sa od spustenia zariadenia pre seniorov do prevádzky nenapustil vodou ani raz a lekárske prístroje v hodnote takmer 44.000 eur zostali dodnes nevybalené. Po roku mestskí poslanci schválili výpožičku nevyužívanej špecializovanej techniky pre Diecéznu charitu Nitra. Tá bude defibrilátor s monitorom, vyšetrovacie stojanové svietidlo, elektrickú pojazdnú odsávačku, kyslíkový koncentrátor, parný stolový sterilizátor a EKG prístroj využívať v Hospici – Dome pokoja a zmieru u Bernadetky.

Ako sa uvádza v materiáli určenom na rokovanie zastupiteľstva, špeciálne prístroje môže používať iba odborný zdravotnícky personál. „Táto technika je vysoko špecializovaná a ani v budúcnosti nie je predpoklad na jej využívanie. Z ekonomického hľadiska odborné zdravotnícke výkony na týchto prístrojoch by neboli hradené zdravotnou poisťovňou, nakoľko Správa zariadení sociálnych služieb – prevádzka Zariadenie pre seniorov Zobor nie je v sieti zdravotníckych zariadení, a teda ani nemôže uzatvárať zmluvy o preplácaní odborných zdravotníckych výkonov,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Niektorí mestskí poslanci sa pýtali, na čo sa teda vôbec špeciálne prístroje kupovali a z akého dôvodu bol v zariadení pre seniorov naprojektovaný a postavený aj bazén, ktorý sa vôbec nepoužíva. Viacerí z nich v tejto v súvislosti hovorili o nehospodárnom nakladaní s mestskými financiami.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč povedal, že mesto sa snažilo situáciu riešiť. Nevylúčil ani vyvodenie osobnej zodpovednosti. „Vždy sa dá vyvodiť nejaká zodpovednosť, či už v morálnej rovine, a môže to byť aj nejakým trestom. Ja som sám zvedavý, že kto bol vtedy v tej komisii. Dnes je tu podnet. To znamená, ja som si to poznačil a pozrieme sa na komisiu. Potom sa budeme tým zaoberať. Našou snahou bolo tieto prístroje predať fakultnej nemocnici. Pokiaľ nedošlo k predaju, ponúkli sme poslancom schválenie výpožičky kvôli tomu, že chceme, aby tie prístroje slúžili občanom mesta Nitra,“ konštatoval.

K prevádzkovaniu bazéna v Zariadení pre seniorov Zobor zrejme nikdy nedôjde, pretože by podľa Dvonča bolo neekonomické. „Budeme ho prevádzkovať za drahé peniaze? Načo? My sme predsa celú tu regeneráciu chceli predať súkromníkovi. Ani to sa nepodarilo. Všetky pokusy, ktoré sme mali, sme robili. Keď dnes mám nulu nákladov na bazén, tak som spokojný. Určite ho neotvorím verejnosti a akonáhle ho začnem prevádzkovať pre klientov, ktorí tam dnes bývajú, tak ho určite nebudú ani dostatočne využívať, ani ho finančne nebudú vedieť dotovať. To je celý problém,“ konštatoval Dvonč.