Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Do druhého kola testovania sa zapoja všetky obce Nitrianskeho okresu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu od 22. do 24. januára.

Nitra 15. januára (TASR) – V meste Nitra sa v piatok o 15:00 začalo druhé kolo plošného testovania. V sobotu sa pripoja aj obce z Nitrianskeho okresu.

Ako uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová, do testovania sa zapojí všetkých 60 obcí. „Bude v nich zriadených 72 odberných miest, ďalších deväť bude v meste Vráble a 42 priamo v meste Nitra. Na testovanie je všetko pripravené, verím, že prebehne hladko,“ uviedla Hajdamárová pre TASR.

V Nitre pribudlo oproti minulému týždňu päť nových odberových miest, ktoré otvorili na veľkých sídliskách Klokočina, Diely a Chrenová. Celkovo sa tak môžu Nitrania otestovať na 42 miestach. Pred väčšinou z nich sa už tvoria dlhé rady, čaká sa približne hodinu.

Ako pripomenula radnica, v piatok sa testuje do 20:00 a v sobotu a v nedeľu od 8:00 do 17:00 hodiny, pričom posledný odber sa bude robiť pol hodinu pred zatvorením odberného miesta.

„Upozorňujeme, že odberné miesto Agrokomplex i všetky ostatné sú určené len pre peších. Špecializovaná nemocnica sv. Svorada v mestskej časti Zobor testuje iba osoby staršie ako 16 rokov. Kasárne na Jeleneckej ulici vydávajú časenky každý deň o 8:00,“ informoval magistrát.

Na väčšine odberných miest je nasadená aj bezplatná mobilná aplikácia TrustOne, ktorá uľahčí administratívu spojenú s testovaním a zrýchli proces vybavenia. Mesto okrem toho zriadilo aj tri telefonické infolinky.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít.

Od pondelka 11. januára preto na území celého okresu platí sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní, nie je možné chodiť do zamestnania, ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie a lekárne. Polícia už sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania. Tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu od 22. do 24. januára.