Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V nitrianskej galérií vystavia diela kreslené pomocou bagra či motorky

Významnú úlohu zohráva najmä samotný proces vzniku kresby.

Nitra 12. apríla (TASR) - Tvorbu dvojice mladých českých autorov Davida Böhma a Jiřího Frantu predstaví Nitrianska galéria prostredníctvom výstavy Kopie skutečnosti. Obaja výtvarníci sa vo svojej práci ťažiskovo venujú klasickému médiu kresby. Pri jej realizácii však využívajú nekonvenčné autorské stratégie, pri ktorých je miesto ruky umelca využité celé spektrum netradičných nástrojov. Umelci skúmajú hranice a možnosti kresby a pracujú na báze kombinácie hry a experimentu, s využitím princípu náhody.

"Dôležitou súčasťou ich tvorby nie je len výsledné dielo, ale významnú úlohu zohráva samotný proces vzniku kresby, ktorý ma často podobu performancie. Ich tvorba sa pohybuje v rozpätí od kresby na papieri až po prácu s 3D priestorom, kde hrajú významnú úlohu site specific inštalácie, v ktorých autori využívajú plochu steny, podlahy či stropu," hovorí kurátorka výstavy Barbora Geržová.

Umelci pri svojej tvorbe využívajú niekoľko prístupov. Pri prvom je kresba spájaná s rukou umelca a ceruzka je chápaná ako jej predĺženie. Príkladom je cyklus Oxymorón, ktorý je založený na vzájomnej spolupráci autorov bez dopredu určeného scenára, ako sa bude kresba vyvíjať. Východiskom je výmena kresieb medzi autormi, ktoré na striedačku dopĺňajú, čím vizualizujú vzájomný dialóg. "Iný charakteristický spôsob práce je postavený na tom, že do procesu kreslenia umelci vnášajú mechanický prvok. V cykle performancií s názvom Skoro nic není úplně vzniká kresba pomocou prístroja, napríklad bagra, jazdou motorky, rozpohybovaným zvonom, loďou vo vlnách, pohybom sláčika pri hre na violončelo či tyčou, ktorú drží akrobat chodiaci po lane. Výsledným obrazom týchto procesuálnych kresieb je väčšinou abstraktná kompozícia vytvorená na princípe náhody, podmienená činnosťou zvolených kresliacich pomôcok," vysvetlila Geržová.

Vernisáž spolu s neformálnou diskusiou s autormi a kurátorkou bude 18. apríla. V priestoroch Galérie mladých potrvá výstava do 9. júna.