Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nitra hľadá osobnosti, ktorým udelí ocenenia za rok 2022

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za rok 2021 si ocenenia prevzali viaceré osobnosti z oblasti kultúry, športu i politiky.

Nitra 13. augusta (TASR) - Verejnosť, občianske združenia a ďalšie organizácie môžu do konca roka nominovať významné osobnosti, ktoré si zaslúžia niektoré z ocenení Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Ako sa uvádza v zverejnenej výzve, kandidáti musia byť všeobecne rešpektovanou autoritou, ktorá má výrazný a dlhodobý podiel na rozvoji a pozitívnej prezentácii NSK.

Kraj môže každoročne udeliť viacero ocenení. Okrem Ceny NSK to môže byť aj Pamätná plaketa predsedu NSK, Pamätný list predsedu NSK, Ďakovný list predsedu NSK a Čestná pocta predsedu NSK. Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia je tieto ocenenia možné udeliť osobám, ktoré obzvlášť významným spôsobom prispeli k rozvoju nitrianskeho regiónu, obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými činmi a zaslúžili sa o rozvoj priateľstva medzi národmi a regiónmi sveta. "Cenu možno udeliť občanom SR, ako aj cudzím štátnym príslušníkom," oznámil Úrad NSK.

Verejnosť môže svoje nominácie posielať do konca roka 2022. "Návrh musí obsahovať meno a priezvisko navrhovanej osoby, charakteristiku jej zásluh, odôvodnenie predloženého návrhu a súhlas navrhovaného s nomináciou. Takto spracované návrhy sa predkladajú na odbor kultúry a športu Úradu NSK," uvádza sa vo výzve.

Za rok 2021 si ocenenia prevzali viaceré osobnosti z oblasti kultúry, športu i politiky. Cenu NSK získala športovkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková, herečka Žofia Martišová, športovec a tréner Ladislav Petrovič a in memoriam politik László Szigeti. Pamätnú plaketu predsedu NSK si prevzal kňaz Dušan Argaláš.