Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Nitra pozýva na ďalší tvorivý workshop z cyklu Umenie pre každého

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Ako informovalo Krajské osvetové stredisko, najbližšie tvorivé stretnutie sa bude konať 14. októbra v priestoroch KOS.

Nitra 11. októbra (TASR) - Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre ponúka aj na jeseň výtvarné tvorivé dielne. Workshopy nazvané Umenie pre každého približujú neprofesionálnym umelcom rôzne výtvarné techniky.

Ako informovalo KOS, najbližšie tvorivé stretnutie sa bude konať 14. októbra v priestoroch KOS. "Jeho témou bude technika asambláže. Ide o výtvarnú techniku, ktorú objavil surrealizmus a využívali ju umelecké smery uprednostňujúce objekt pred závesným obrazom. Tvoril takto i Pablo Picasso či americký umelec Edward Kienholz. Na Slovensku boli zásadnými osobnosťami asambláže Jozef Jankovič, Andrej Rudavský a ďalší umelci," uviedli organizátori.

Technika asambláž je výtvarná kompozícia, ktorá sa skladá z prvkov rôznorodého materiálu. "Tie vytvárajú priestorový plastický obraz, trojrozmerný objekt. Ten vychádza z koláže a z predmetov, ktoré boli izolované od ich zamýšľaného použitia a povýšené na umenie. Do obrazov sú rôznymi technikami zapracovávané a prichytené kusy látok, špagátov, dreva, kože či kovových materiálov. Túto techniku si budú môcť vyskúšať aj účastníci workshopu pod vedením skúseného lektora," doplnila Zdenka Smrečková z KOS.