Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

NITRA: Na veľtrhu nábytku sa prezentuje zhruba 400 vystavovateľov

Na snímke stánok Interbyt Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z hľadiska skladby sortimentu má na veľtrhu najväčšie zastúpenie nábytok do obývacích izieb, sedací a kuchynský nábytok, predsieňový a štýlový nábytok.

Nitra 5. marca (TASR) – Približne 400 vystavovateľov sa prezentuje na 23. medzinárodnom veľtrhu nábytku, ktorý sa dnes začal v Nitre. Tohtoročný veľtrh sa nesie v duchu prírody, ekológie, nových technológií vo výrobe nábytku a bytovej kultúry z diel slovenských dizajnérov a výrobcov. „Výstava supluje pre malých a stredných, ale aj väčších slovenských producentov nábytku veľký obchodný dom. Viaceré firmy viac ako pol roka žijú z toho, čo sa im na tejto výstave podarí nakontrahovať,“ skonštatoval prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Igor Patráš. Podľa jeho slov nábytkárske a stolárske firmy v súčasnosti najviac doplácajú na dramatický prepad stavebného sektora. „A naviac v tomto neľahkom období vstúpili na náš trh veľké nábytkárske obchodné reťazce. Disponujú veľkorysými predajnými i skladovými priestormi, nehovoriac o možnostiach marketingu.“

Podľa najaktuálnejšej štatistiky Ministerstva hospodárstva SR tvoril podiel výrobcov nábytku na trhu za 11 mesiacov minulého roka 1,05 percenta z celkovej tržby priemyselných odvetví. Medziročný index tržieb za toto obdobie dosiahol rast o 3,17 percenta. Z celkovej tržby priemyselnej výroby tvorili 66,67 percenta tržby predaja do zahraničia. Odvetvie výroby drevených výrobkov sa na celkových tržbách priemyselnej výroby podieľalo 4,74 percentami. Odvetvie priemyslu na výrobu drevených produktov zamestnávalo v novembri minulého roka 35.190 zamestnancov, čo je medziročný pokles o takmer 4800 ľudí.



Medzinárodný veľtrh nábytku v Nitre nadväzuje na svoje predchádzajúce ročníky. Z hľadiska skladby sortimentu má na veľtrhu najväčšie zastúpenie nábytok do obývacích izieb, sedací a kuchynský nábytok, predsieňový a štýlový nábytok. V porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi sa zvýšil záujem vystavovateľov o prezentáciu materiálov na zariadenie interiérov bytov a spoločenských priestorov. Súčasťou veľtrhu je 16. ročník výstavy nábytkového a interiérového dizajnu Fórum dizajnu, ktorého hlavnou témou je Harmónia a kontrast. Výstava potrvá do 10. marca.